Je li Trump krenuo u rat koji ne može dobiti?

Izvor slike: Epa

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da neće prisustvovati tradicionalnoj godišnjoj večeri udruženja dopisnika Bijele kuće koja uz novinare i izvjestitelje okuplja i brojne druge poznate osobe.

“Neću sudjelovati na večeri dopisnika Bijele kuće ove godine. Želim svima dobro i da imaju divnu večer”, napisao je Trump na Twitteru.

Tijekom predizborne kampanje, a i kasnije, Trump je imao napet odnos s medijima, nazivajući novinare ‘neprijateljima naroda’ i često ih kritizirajući na druge načine.

Grupa novinara na njegovu najavu da neće doći na tu večeru, najavila je da će se večera održati unatoč tome 29. travnja, na kojoj se u Washingtonu uobičajeno očekuju i brojne filmske zvijezde, političari, poslovni lideri i drugi.

“Ta večera bila je i ostaje proslava Prvog amandmana i ima važnu ulogu za neovisnost medija”, poručio je dopisnik Reutersa iz Bijele kuće Jeff Mason, koji je na čelu tog udruženja ove godine.

Još u vrijeme predizborne kampanje, Trump je krenuo u žestoki obračun s medijima, ne libeći se nazivati ih ”lažljivcima”, ”manipulatorima” i ”prevarantima koji lažu američki narod”.

”Američki predsjednik Donald Trump vjeruje u slobodne i neovisne medije, ali neće se ustručavati ukazati na lažno izvještavanje”, rekao je prije nekoliko dana, američki potpredsjednik Mike Pence. “Kada mediji griješe, predsjednik Trump će se izravno obratiti američkom narodu kako bi to ispravio”, istaknuo je Pence također.

Čim je ušao u Bijelu kuću, odmah je na Twutteru, svojem omiljenom komunikacijskom kanalu, nazvao velike televizijske mreže i list The New York Times “neprijateljima Amerikanaca”.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući žestoko je kritizirao “nepoštenje” medija i obraćajući se izravno Amerikancima rekao da “puno novinara ne govori istinu”, uz sljedeću opasku: “Mediji su postali toliko nepošteni da ako ne govorimo o tome činimo štetu američkom narodu”, ustvrdio je i istaknuo da je “razina nepoštenja (medija) van kontrole”.

Nadalje, krajem prošloga tjedna njegova administracija američkog predsjednika lišila je pojedine medije mogućnosti prisustvovanja dnevnom brifingu glasnogovornika Bijele kuće, na što je reagirala i Udruga dopisnika Bijele kuće. Na taj brifing nisu mogli ući CNN, New York Times i Politico i nastao je veliki skandal.

Susret s novinarima iznimno se održao u uredu Seana Spicera, Trumpovog glasnogovornika, dok se inače održava u dvorani za press konferencije.

Neki konzervativni mediji koji pozitivno pišu o američkom predsjedniku poput One America News Network, dobili su mogućnost ući, a ulaz je odobren i agencijama Reuters i Bloomberg.

Američka novinska agencija Associated Press i Times bojkotirali su sastanak u znak solidarnosti. Udruga izvjestitelja iz Bijele kuće snažno je prosvjedovala protiv ove odluke, a Sean Spicer branio ju je. ‘Učinili smo sve kako bismo naše ekipe i naše dvorane učinili dostupnijima medijima od vjerojatno svih dosadašnjih administracija’, kazao je.

Brifing je bio najavljen kao otvoren za sve medije, ali u posljednjem je trenutku ulaz na njega ograničen.

Sada je već potpuno izvjesno da Trump medije- barem nekolicinu njih, iako i sam može zahvaliti svoju megapopularnost posljednjih 30-ak godina upravo medijima, koji su od njega stvorili sliku jednog od najmoćnijih Amerikanaca- doista doživljava kao velike neprijatelje. Pritom taj svoj osobni animozitet protiv onih koji ne podržavaju njegovu politiku, vrlo vješto prebacuje manipulacijom na ”američki narod”.

No, to što Trump radi bez ustručavanja svakako nije najbistriji, a ni najmudriji politički potez, jer, iskustvo koje on ima u businessu, ali i showbusinessu trebalo ga je odavno naučiti- tko god je krenuo u rat s medijima, nije ga dobio. Posebice što je taknuo u one najveće- CNN, New York Times…

Ali i da su u pitanju manje utjecajni mediji, potpuno je očekivano da bi se američki kolege mediji solidarizirali, bez obzira na različite uređivačke politike i političke stavove koje zastupaju.

Večer neformalnog druženja i viceva

Tako po prvi puta od Ronalda Reagana (koji se 1981. oporavljao od pokušaja atentata), američki predsjednik neće prisustvovati večeri dopisnika iz Bijele kuće.

Tradicionalno, američki predsjednici su počasni gosti na ovom događaju i često budu meta ruganja komičara koji se tamo nađu. Tradicionalna se večera organizira još od dvadesetih godina 20. stoljeća, a tim se događajem ukazuje poštovanje novinarima koji izvještavaju o Bijeloj kući i američkom predsjedniku. I tu je večer poželjno jedino i isključivo- opušteno ponašanje, dosjetke, vicevi i smicalice s obje strane, ali bez prelaženja dobrog ukusa.

Trump je, na sreću, ili na žalost, zaigrao vrlo opasnu igru s medijima, uvjeren da je moćniji od njih. A mediji ne praštaju.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content