Popov podnio ostavku na HRT-u i otkrio pozadinu hajke

Kolumnist portala Direktno i komentator HRT-a u emisiji Peti dan Luka Popov odlučio je podnijeti ostavku na HRT-u, nakon linča dijela ljevičarskih medija zbog izjave u kojoj je stao u obranu svećenika, koji je odbio s drugom djecom pričestiti dječaka s Downovim sindromom.

Podsjetimo, Popov je u emisiji javno podržao postupak vlč. Alojzija Asića. Nakon hajke dijela medija, nakon silovitoga govora mržnje kojemu je Popov bio izložen u komentarima pod huškačkim tekstovima o njemu, potpisane su dvije peticije – jedna za otkaz Popovu, a druga za podršku. Prvu je potpisalo dvostruko manje građana nego drugu, a u međuvremenu se oglasio i HRT, poručujući kako Popov ostaje kao komentator u emisiji.

”Emisija „Peti dan“ zamišljena je tako da u njoj sudjeluju komentatori različitih svjetonazora koji o njima raspravljaju na civiliziran način”, rečeno je na HRT-u, a pritom se napominje kako stajališta iznesena u programima HRT-a ne odražavaju stajališta HRT-a, čije su temeljne zadaće promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, snošljivosti, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, građanskoga društva te unapređenju kulture javnoga dijaloga, kao i poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a osobito djece i mladih, kao i starijih i nemoćnih osoba.

Razloge svoje odluke o daljnjem angažmanu u emisiji Peti dan Popov je obrazložio ekskluzivno za Direktno.

Odlučili ste se na ostavku na HRT-u, unatoč velikoj podršci javnosti (peticija za/protiv) i priopćenju HRT-a. Zašto?

Široka podrška javnosti i priopćenje HRT-a pokazali su da je cijela ova medijska hajka izmišljena, tj. da ne počiva na nikakvim stvarnim temeljima. Odlazak iz emisije je isključivo moja osobna odluka.

Kako ste doživjeli medijsku hajku i pokušaj javnog linča? Odakle takvi agresivni napadi na osobu koja je izrazila svoje mišljenje?

Ovdje je riječ o nečemu puno višem od jednog pokušaja medijskog linča javne osobe. Radi se o tome da je jedna ideološka skupina uzela sebi za pravo određivati što se smije, a što se ne smije javno izreći. Na taj način stvara se orvelovski novogovor, jezik kojim više nije moguće niti izreći niti pomisliti bilo što izlazi iz okvira “političke korektnosti”. Time se ne samo guši sloboda govora i izražavanja, već i sloboda mišljenja.

Jednom kada se prijeđete nevidljivu granicu političke korektnosti, argumenti prestaju biti važni. Sve što dalje kažete ili argumentirate, tumači se kao jadan pokušaj izvlačenja i opravdavanja. Od strane koja vas napada ne očekuje se da pruži ikakve argumente, sama optužba za političku nekorektnost izaziva emocionalan šok koji je sam po sebi argument.

Zato mi se čini da se jedna od najvećih bitki za slobodu danas vodi upravo na području slobode govora, tj. borbe protiv terora i diktature političke korektnosti. Zbog toga je važno uvijek stati na stranu onih kojima se javnim pritiscima želi onemogućiti sloboda govora, čak i ako se ne slažemo sa stavovima koje zastupaju.

Uslijed posljednjih događanja ugasili ste svoje Facebook i Twitter profile. Zašto ste se nakon svega odlučili povući s društvenih mreža?

Naprosto se želim malo odmoriti od javnog djelovanja. “Stati na loptu”, što bi se reklo. Posvetiti više vremena molitvi, čitanju, obitelji, prijateljima. Na kraju krajeva, to je ono što je u životu uistinu važno.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content