Dvije pobune protiv Plenkovića

U svom otvorenom pismu sisački biskup Vlado Košić zamjera premijeru Andreju Plenkoviću napuštanje demokršćanske linije, suradnju s neprijateljima, prijevaru birača, odricanje od moralnih i domoljubnih ljudi, nevjerodostojnost i čak političku prostituciju. Pismo je prežestoko, gnjevno, neodmjereno, neki će reći i neprimjereno jednom svećeniku i obično takav stil poruka vraća se kao bumerang onome tko ih šalje.

Zato je daleko ozbiljnija poruka ostavke Davora Ive Stiera na mjesto ministra vanjskih poslova, kao indirektna kritika predsjednika stranke i Vlade, to više što dolazi iz neposredne blizine, iz vlastitih redova.

Stier neće reći kako je Plenković stvarajući pakt s HNS-om napustio demokršćansku liniju, ali će svojim naglaskom na svoj puni angažman u Saboru i u stranci baš na toj demokršćanskoj crti reći to isto na zaobilazan način. Stvari doista jesu apsurdne.

Dok HDZ-ovi prvaci ističu novu bezideologijsku ideologiju, dotle HNS svoj ulazak u Vladu motivira upravo nastojanjem da u Vladi afirmira svoje „vrijednosti“. Predragu Štromaru kao potpredsjedniku Vlade pripala je uloga koordinatora tzv. sektorskih politika s dva baš svjetonazorski najosjetljivija „sektora“, a to su, jasno, odgoj i obrazovanje te kultura. Zato će Vesna Pusić zajedljivo konstatirati: „Plenković će lakše provoditi naš program bez mene“.

Stier kaže kako ostaje političkim tajnikom stranke, ali to je samo njegova želja, koja će teško biti zadovoljena. Iako se može čak pretpostavljati kako je Stierova pobuna taktička igra da se stvaranjem unutarstranačke oporbe neutralizira ona izvanstranačka, koja se formira oko dvojca Esih-Hasanbegović, razlaz je neminovan.

Stier je odveć emotivan i pošten da bi igrao nekakve dvostruke igre. Svojim apostrofiranjem načela „jedan član, jedan glas“, on nesumnjivo najavljuje utrku za poziciju predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima, koji će se, po nekim procjenama, održati na jesen.

Neslaganja između Plenkovića i Stiera nisu uzrokovana samo najnovijim preslagivanjima, odnosno raskidom koalicije s Mostom i savezom s HNS-om.

Postoje još dva vrlo ozbiljna i vidljiva razloga. Davor Stier je još prije nekoliko mjeseci uputio premijeru prijedlog imenovanja novih veleposlanika u dogovoru s predsjednicom države, ali taj prijedlog još uvijek leži u Plenkovićevim ladicama, bez čijega potpisa smjena starih i imenovanje novih ambasadora nisu mogući.

Poznato je kako su Stier i Tonino Picula zajedničku inicirali u Europskom parlamentu donošenje rezolucije o BiH, koja ističe princip federalizma. No ta je tema u samoj Hrvatskoj i nakon promjene vlasti zaboravljena.

Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

1 comment

  1. strauss

    Sumnjam u Štirovu odlučnost da će se suprostaviti Plenkoviću, kada nije Jacikoja je imala sve “vrline” da se suprostavi njoj i pobjedi je. Plenković sigurno danas nebi bio na mjestu šefa Hdz! Štir će štititi leđa Plenkoviću, kao i nekad Jaci.Ako ima kakvo “oružje”protiv Plenkovića, to su Bruna i Zlatko, ako ne, onda dolazi do udruženje partija hdz-a i sdp-a, koji će dugo vladati komunističkom partiom uz dirigentne palice oficira Pupovca i Šeksa! To će biti znak da u HRVATSKOJ živi 60% komunista i njihovi familija skupa sa manjincima!

Odgovori

Skip to content