LOŠO: Nakon srpske agresije, Slovenija i EK sudjelovale su u okupaciji

U četvrtak je izrečena odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Ekspresno se oglasio premijer Andrej Plenković, koji je rekao da nas arbitraža ni na koji način ne obvezuje jer smo iz tog postupka izašli u srpnju 2015. O samoj presudi, kao i važnosti Savudrijske vale u geostrateškom smislu, za Direktno je govorio admiral Davor Domazet Lošo.

U Haagu je uz sudjelovanje svih hrvatskih vlada, počevši od Račanove do Plenkovićeve, nakon oružane agresije, velikosrpske agresije, danas došlo do jednog oblika pseudo-pravne agresije, smatra Lošo.

“U Haagu se sudilo hrvatskim generalima, ali su oslobođeni, a danas se presudilo Hrvatskoj i dio hrvatskog teritorijalnog mora je okupiran. U toj okupaciji sudjelovale su Slovenija i Europska komisija”.

Činjenica je, tvrdi admiral, da Hrvatska nije imala nikakvoga razloga ići na bilo kakvu arbitražu, jer je po međunarodnom pravu u slučaju Savudrijske vale sve nedvojbeno.

“Hrvatska je činom pristajanja na arbitražu sama uvela dvojbenost. Da se je dogodilo to što je Slovenija tražila, onda bi to značilo da od današnjeg dana za Italiju Osimski sporazumi više ne moraju biti obvezujući. Eventualni komadić teritorijalnog mora uz granicu s Italijom ne bi značio ništa, budući da se suverenitet na moru priznaje ako se ima izravni doticaj s kopnom. To se zove teritorijalno more! Teritorijalno more može biti i uz otok, kao na primjer Galapagos, ali je to kopno, a u ovom slučaju ne bi bilo kopna”.

Takvom presudom bila bi iscrtana zapadna granica zapadnog Balkana, objašnjava nam Lošo.

“Takvom presudom Hrvati bi sa Slovencima morali dijeliti juridikcijsko pravo na sve naše otvoreno more, na sve do Crne Gore i s tim ne bi više mogli proglasiti gospodarski pojas”.

Ishod arbitraže je i ranije bio dogovoren između Slovenije i Europske komisije, smatra Domagoj Domazet Lošo, “inače Slovenci ne bi nikada uklonili blokadu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju”.

“Bivša predsjednica Vlade, gospođa Jadranka Kosor nije razumjela ucjenu Slovenaca pa je na žalost pristala na arbitražu. Tu činjenicu će potvrditi ultrabzra reakcija Europske komisije da Hrvatska mora ostati u arbitraži. To bi svaki polupismeni političar, diplomat, mogao shvatiti, a vidimo koga mi imamo u Ministarstvu vanjskih poslova – onda je bila Pusićka, a ni danas nisu ništa bolji”.

Da se dogodilo to što je Slovenija tražila, objašnjava nam Lošo, “u geostrateškom smislu to bi bila koridorska izolacija Hrvatske od zapadne i srednje Europe, jer se na to vežu kopneni koridori, ne samo cestovni i željeznički, nego su tu i ovi energetski”.

Inače, podsjeća Lošo, “o tome se raspravljalo još u vrijeme Jugoslavije 1974. godine, da se otvori taj sjeverni Jadran, koridori, da se Hrvatska izolira”.

“Da se presuda dogodila onako kako je Slovenija zamislila Slovenija bi bila zapadno nama, a ne kao što je sada Slovenija istok Hrvatskoj”.

Zanimljivo je da se u isto vrijeme radi koridorska izolacija Hrvatske s istočne strane na potezu Srbija-Mađarska, naglašava admiral.

“To je ta naša nesretna politika, a oni se bave ustašama i partizanima!”, kazao je Lošo i postavio sadašnjoj politici pitanje – što ako Slovenci počnu sada policijskim snagama nadzirati ono što je presudom donešeno? Što će naša Vlada onda poduzeti?

“Opći je dojam da je Arbitražni sud išao po onom principu ‘vuk sit, a ovce ne broji’, odnosno u geopolitičkom smislu ostavljen je prostor za daljnji nadzirani nered. To znači da će presudu Arbitražnog suda hrvatska politika tumačiti na jedan način, ustrajavajući na pojmu kompromitiranosti, a slovenska politika će tumačiti da su oni pobjednici i da nije sve gotovo kada je u pitanju slovenski izlaz na otvoreno more. Da dalje Hrvatska ne bi bila u nadziranom neredu, onda sadašnja Hrvatska vlada koja sebe smatra da ustrajno brani hrvatske nacionalne interese mora učiniti sljedeće: policijskim snagama osigurati nadzor presudom ‘izgubljenog teritorijalnog mora’ te u Hrvatskom saboru u što kraćem vremenu, bez zadrške, proglasiti gospodarski pojas i ovakvu presudu kvalificirati kao čin pravne agresije Europske komisije”, zaključio je Lošo u razgovoru za Direktno.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content