Dodijeljena priznanja dobrovoljnim davateljima krvi

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi (25. listopada) gradonačelnik Andro Krstulović Opara je danas u Vili Dalmacija primio izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Split, predvođeno predsjednikom Mladenom Perišićem te onima sa 35, 50, 55, 75 i 100 darivanja uručio prigodne poklone i priznanja.

„Obilježavajući ovaj dan želimo dati do znanja kako je lijepo biti darivatelj. Zahvaljujem Gradu Splitu koji financira i podupire sve aktivnosti Crvenog križa. Ujedno ističem da smo u prošloj godini u više od 60 akcija prikupili 9.266 doza krvi pri čemu nam je posebno drago da smo dobili 745 novih darivatelja krvi. Zato veliko hvala svim darivateljima krvi, a posebno dobitnicima nagrada i priznanja i neka vaš primjer bude poticaj budućim generacijama darivatelja, kako i primjer istinske brige za svog bližnjeg,“, rekao je predsjednik Perišić, čestitajući svim davateljima njihov dan uz želju da ih i dalje posluži zdravlje, kako bi još mnogo puta mogli dati krv, a da je sami nikada ne trebaju primiti.

Što kazati ljudima poput vas da bude poticajno, lijepo i ohrabrujuće, zapitao se na početku svog obraćanja darivateljima krvi, gradonačelnik Krstulović Opara. „Ništa, ja se samo mogu sakriti iza vas, jer ste vi poticaj. Vi ste svojim djelom pokazali što je dobrota, velikodušnost i požrtvovnost. Ja o tome vama nemam što govoriti. Ja se jedino mogu napajati koncentracijom dobrote i humanosti koja se ovdje danas okupila i biti počašćen što sam u vašem društvu. Ne mogu pronaći niti jednu riječ kojom ću vas ohrabriti da budete bolji nego što jeste, jer to što radite je iskonsko, iz srca i neusporedivo sa bilo čime. Naši branitelji su pokazali istu vrlinu – dali su sebe za slobodu – dragovoljno, radeći isto što i vi – dobrovoljno pred svojom savješću i zato jedino što mogu je da vam se, u svoje osobno i u ime grada Splita, duboko naklonim i zahvalim za sve što ste učinili. Vi ste ponos ovoga grada. Budite i dalje takvi kakvi jeste, budite savjest ovoga grada kao što jeste“, rekao je u svojoj čestitki darovateljima krvi gradonačelnik Krstulović Opara, navodeći kako su ga posebno dojmili podaci po kojima su dobrovoljni davatelji Splita iznad hrvatskog prosjeka, odnosno u vrhu po broju davanja.

Potom je Damiru Bilandžiću, Nedjeljku Gusiću, Predragu Gusiću, Dragomiru Petricu te Ljubi Ursiću koji su sto i više puta darovali krv uručio prigodne poklone.

Prigodne poklone za 35 davanja dobile su Dvornik Marlena, Dumančić Marija, Mužinić Vedrana i Nerlović Linda. Za 50 davanja Aljinović Robert, Barišić Petar, Bezina Marijo, Bočina Zoran, Borčić Vinko, Bučević Jakov, Budanko Janko, Budiša Branko, Cvitanović Josip, Čurković Damir, Dujmić Dario, Dunatov Rozario, Đirlić Marijan, Franić Jakiša, Ivanac Ante, Jerkunica Lukša, Jolić Branimir, Jovanović Ivica, Maleš Mijo, Mamić Miro, Mandekić Hrvoje, Maretić Damir, Marijanović Željko, Martinović Dragutin, Milas Tomislav, Munitić Srđan, Muše Marko, Mužinić Ivica, Perić Mirko, Rađa Jere, Rajniš Nenad, Rogulj Velimir, Sartori Tonči, Skračić Miljenko, Stamenov Milan, Sučić Boris, Špeh Denis, Vidović Ivan, Vrdoljak Davor, Žaja Ilija. Za 55 davanja Šantić Zoranka te za 75 Burić Petar, Civadelić Stjepan, Jakelić Jure, Jeličić Petar, Mandarić Ante, Marinković Vedran i Rožić Nediljko.

U ime nagrađenih zahvalio se Dragomir Petric. „Ovo je jedna od najljepših prilika koja mi se dogodila da se nađem na ovakvom skupu ljudi, koji sebe daju ne tražeći ništa za uzvrat. Kad damo krv nismo naškodili sebi, a napravili smo nešto strašno vrijedno, dragocjeno – spasili nečiji život, omogućili operacijski zahvat, terapiju koja bez krvnih pripravaka ne bi bila moguća. Nema zamjene za našu krv i nema razloga da je ljudi nedaju. Zato pozivam sve da se u što većem broju odazovu akcijama davanja, akcijama za nečiji život“, rekao je Petric.

Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Dobrovoljno davanje krvi ne može biti štetno za zdravlje. Zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi.

GD CK Split posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju. U zadnjih deset godina broj prikupljenih doza narastao je na gotovo deset tisuća. U Splitu djeluje 26 klubova dobrovoljnih darivatelja krvi. Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu godinama dobro surađuje s Gradskim društvom Hrvatskog Crvenog križa i u svojim dosadašnjim Programima socijalne skrbi i zdravstvene zaštite do sada se planiralo 180.000,00 kuna za Službu traženja i 1.220.000,00 kuna za redovne djelatnosti, ukupno 1.400.000,00 kuna. U proračunu za 2018. godinu, zbog potreba GDHCK, planira se povećanje iznosa za 300.000,00 kuna, dakle ukupno 1.700.000,00 kuna.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content