Domovinski rat: Masakr zarobljenika u selu Brusnik

  • Written by:

Slika 1. Spomenik u Brusniku (MJ)

Dana 29. prosinca 1991. godine pri oslobađanju okupiranog područja Zapadne Slavonije (operacije Orkan ’91) u zasjedi je poginulo dvanaest hrvatskih branitelja iz Virovitice. Srbi su počinili ratni zločin jer su zarobljene pripadnike Hrvatske vojske masakrirali.

Pripadnici 2. bojne 127. brigade Hrvatske vojske pokušali su zauzeti selo Brusnik, da bi bolje osigurali prometnicu Požega – Pakrac, i pri tome upali u zasjedu. Dio pripadnika 2. bataljuna se uspio izvući iz zasjede, a 12 branitelja nije uspjelo. Neki su poginuli, a drugi su bili zarobljeni i masakrirani do neprepoznatljivosti. Posmrtni ostatci branitelja preuzeti su 7. siječnja 1992. godine pa se taj datum vodi kao dan pogibelji. Svake godine se 10. siječnja pored spomenika održi komemoracija za 12 poginulih Virovitičana.  Pored zapovjednika Vinka Belobrka poginuli su: Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Postoji originalni obdukcijski fotolaborat u kojem su detaljno navedene povrede te je sasvim sigurno da se oni izmasakrirani, da je to bilo iživljavanje i da je ovdje riječ o teškom ratnom zločinu  tvrdi Davor Špoljarić, predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora grada Virovitice.

Dr. Marko Jukić

 

 

Skip to content