Druge večeri dokumentarnog filma

Za film ”Djeca potrošači” tražila se stolica više

 

Jučer, 22. listopada 2012. godine, s početkom u 19,00 sati u biblioteci Nadbiskupskog sjemeništa na drugim HUB-ovim večerima dokumentarnog filma prikazan je film ”Djeca potrošači: Komercijalizacija djetinjstva”. Riječ je o filmu autorskog dvojca Adriana Barbara i Jeremy Earpa u produkciji MEF-a (The Media Education Foundation).


 

Svjedoci smo vremena u kojem su djeca sve više izložena negativnim odgojnim trendovima koji se sustavno nameću u korporativnoj propagandi od početka 1970-ih. Ovaj film nas upozorava da video igrice nisu samo video igrice, a igračke nisu samo igrače. Reklame sve više postaju  reklame za određeni vrijednosni sustav inkorporiran u ideologiji neoliberalnog kapitalizma po načelu ”vrijediš koliko imaš i zato to moraš kupiti”. Mantra Novog doba ”vrijediš koliko imaš” djeci se nebrojeno puta ponavlja kroz sredstva oglašavanja, teen časopise, filmove, razne emisije i reklame za određene proizvode. Roditelji često puta i sami ne znaju kako da svoju djecu zaštite od manipulacije kojima su na svakom koraku izložena. No, ipak čine jednu pogrešku. Umjesto da s njima više razgovaraju i vode ih u prirodu oni ih vode u šoping centre, hramove potrošačke kulture. A tu počinje njihova inicijacija u začarani svijet ”tihog ropstva”. Film ”Djeca potrošači: Komercijalizacija djetinjstva” pruža odgovor na pitanje zašto su djeca danas sve više nervozna, razmažena, gojazna. Otkriva zbog čega pate od poremećaja koncentracije, zbog čega žele nositi isključivo brendirane odjevne predmete, zbog čega su depresivna i nemaju osjećaj za druge. ”Djeca potrošači” su djeca kojima je ukradeno djetinjstvo. Njihovo znanje je površno a njihova društvena svijest se svodi na slijepo prihvaćanje maksime ”kud svi Turci, tud i mali Mujo”. Takva djeca kad odrastu ne mogu biti ništa drugo nego klijentelisti, oportunisti, bludnici i nasilnici. Vjera ”djece potrošača” svodi se na instant duhovnost New Age-a. Junaci ”djece potrošača” su antijunaci (Madonna, Lady Gaga, Batman) obilježeni žigom potrošačkog koda koji ih čini nesposobnim za ”razlučivanje dobra od zla”, ”privatnog od javnog”, ”svetog od profanog”. Djeca potrošači žive u virtualnom svijetu bez odrastanja. Zanimaju ih samo za video igrice, filmovi, noćni provodi, internetsko čavrljanje. To nije sve. Ova djeca su idealna za ideološku manipulaciju i masovnu hipnozu. ”Djeca potrošači” ne znaju reći ”Ne”. Ona su robovi Novog svjetskog poretka. Vrijeme je da se zamislimo, zar ne?

Nije ni čudo da je ovaj film pobudio veliki interes kod građana koji su dupkom napunili biblioteku desetak minuta prije projekcije. Kao organizatore veseli nas što se odazvao veći broj nastavnika i roditelja, a s druge strane nam je žao što nismo osigurali veliku dvoranu jer su neki gledatelji ostali na nogama.

S.D./HUB

 

 

Odgovori

Skip to content