Kako se boriti protiv diktature medija?

„Ne tražeći dopuštenje“, naslov je knjige Lorelle Zanardo, objavljene u nakladi talijanske nakladničke kuće Feltrinelli, koja je posvećena posebno mladima, kako bi reagirali na medijsku pasivnost koja ih je prisilila podnositi uzore i načine života koji su im ukrali dušu.

{jathumbnail off}Autorica u toj knjizi iznosi iskustva prikupljena tijekom tri godine duge aktivnosti medijskoga obrazovanja u talijanskim školama.

Primijetivši u razgovoru za našu radijsku postaju da su odrasli danas nesposobni mladima pružiti barem nadu u bolji svijet, te pritom veliki dio krivnje uočila u medijima, Lorella je Zanardo primijetila da se u posljednjih 20-ak godina kroz medije nametnula jedna vrsta diktature koja je, zapravo, u našem svakodnevnom životu. Svi dnevni listovi zajedno ne bi nikako mogli okupiti publiku koju ima bilo koja emisija na bilo kojem televizijskom programu – primijetila je. Stoga je vrlo važno shvatiti koliku štetu čine mediji, te odgojiti mlade za njihovo svjesno korištenje – napomenula je Zanardo ističući pritom i važnost razvoja kritičkoga duha.

Ono što je ovih godina sigurno najviše naštetilo mladima jest – kako je rekla Lorella Zanardo – stereotip žene svedene na stvar. To je najviše štete prouzročilo kod djevojaka, ali, kako pokazuju susreti održani s mladima, naštetilo je i mladićima. Važno je, međutim, istaknuti – dodala je – da je mladež koju smo susreli protivna televiziji koja od mladića i djevojaka čini stvar; štoviše, napadaju je. Televizija nam, naime, iza golotinje neće nikada pokazati da se iza toga nalazi osoba, a to se onda prenosi u društvo, i stvara uzore koje se onda opasno slijedi – istaknula je Zanardo te potaknula mlade da vjeruju da je moguće promijeniti svijet, a u tomu im mogu pomoći odrasli koji su uz njih, i koji će im dati oruđe mudrosti i svijesti.

rv/benedikt

Odgovori

Skip to content