Proslava Presvete Krvi u ludbreškom svetištu

Na misi koju je predvodio biskup Mrzljak okupilo se oko 35 tisuća hrvatskih i slovenskih katolika

{jathumbnail off}Veliko mnoštvo vjernika iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja bilo je sudionicima proslave Presvete Krvi u jedinstvenom hrvatskom svetištu Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu na Svetu subotu 31. kolovoza.

Tradicionalno hodočašće dan uoči Svete nedjelje svoj je vrhunac imalo u euharistijskom slavlju proslavljenom u zavjetnoj kapeli koju je okružilo oko 35.000 hodočasnika. Nakon velike svečane procesije u kojoj je ulicama Ludbrega od župne crkve Presvetog Trojstva do zavjetne kapele prenesena pokaznica s relikvijom Presvete Krvi, euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s biskupom iz slovenske Murske Sobote mons. Peterom Štumfom te 130 svećenika.

Pozdrav svim vjernicima iz oko 150 prijavljenih župa, koje su organizirano dovele svoje hodočasnike, te srdačnu dobrodošlicu dvojici biskupa, generalnim vikarima iz biskupijskih središta u Varaždinu, Bjelovaru i Murskoj Soboti, svećenicima, redovnicima, redovnicama, brojnim kandidatima za zvanja i ostalom okupljenom Božjem narodu uputio je domaći župnik i čuvar svetišta preč. Josip Đurkan. Naglasio je kako su se sabrali da bi u ovoj Godini vjere učvrstiti vjeru i nadu dodavši da je sačuvati vjeru u sebi i drugima u ova teška vremena prva i najveća dužnost kršćana. Zaželio je da ih u tome ohrabri i pouči primjer svećenika kojem se ovdje dogodilo znamenito čudo upravo kada mu je oslabila vjera, te je pozvao okupljene da pod euharistijskim prilikama proslave živoga Isusa Krista.
Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić također je pozdravio sve okupljene hodočasnike te je zahvalio ludbreškom župniku na revnom promicanju svetišta kao i svima koji pridonose ostvarenju programa ludbreške Svete nedjelje.

U propovijedi biskup Mrzljak je istaknuo kako se često čini da je čovjek nemoćan pred zlom i nasiljem koji se događaju u svijetu i društvu oko njega. No, i u takvim trenucima potrebno je vjerovati u pobjedu dobra, da zlo ne može i ne smije pobijediti, rekao je biskup. Primijetivši da se danas bori protiv nasilja bilo koje vrste: nad nemoćnima, djecom i ženama, biskup je upozorio da nasilje nije samo fizičko zlostavljanje, nego su to i pritisci bilo koje vrste onih koji su jači ili koji obnašaju vlast, a nisu svjesni da biti na vlasti znači služiti čovjeku. Podsjetio je kako latinska riječi ministrare znači doslovce služiti, pa bi riječ ministar trebala značiti služitelj u obnašanju vlasti. “Zamislite kada bi služitelj u služiteljstvu za odgoj i obrazovanje u našoj domovini bio svjestan da su roditelji prvi odgajatelji svoje djece kako bi ih više slušao i prihvaćao njihovo mišljenje i njihove stavove, a ne nametao neke stavove koji su neprihvatljivi. Pokušavao bi se uživjeti u situaciju djeteta koje će se pitati: koga ću slušati? Svoje roditelje ili učitelje koji će govoriti suprotno? Govorim to iz iskustva nas starijih koji smo išli u školu za vrijeme komunističke diktature. Roditelji su nam rekli: slušajte što vam govore u školi, jer morate dobiti ocjene i završiti škole, ali mi ćemo vas poučavati kako treba živjeti i što je prava istina o čovjeku. Bilo je to vrijeme nasilja komunističke, ateističke ideologije. Zar je danas potrebno ponavljati grješke povijesti?!”, istaknuo je biskup Mrzljak upitavši se želimo li sklopiti savez s Bogom ili s nekim drugim te hoćemo li iz straha ili ljudskog obzira zatajiti svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo.

Kazavši da je već šest stoljeća Ludbreg mjesto kamo u većem ili manjem broju dolaze ljudi iz svih strana i žele obnoviti i učvrstiti svoju vjeru, biskup je podsjetio da to nije bilo kakva vjera, već vjera u Onoga koji pobjeđuje smrt, daje život, koji je sama dobrota, koji je ljubav, koji je istina. Taj Isus želio je ostati u svijetu među nama na poseban način u euharistiji. Želio je ostati u zajednici koja se zove Crkva, rekao je biskup te kao smjernice za kršćanski život preporučio prvu encikliku pape Franje ‘Svjetlo vjere’, zaželjevši svima da im današnji susret i ovogodišnje hodočašće budu jedno novo svjetlo na njihovu životnom putu.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak zahvalio je svim hodočasnicima i svećenicima s kojima su stigli, osobito biskupu Štumfu koji je došao sa svećenicima i vjernicima iz slovenskih župa, čime se potvrdilo zajedništvo hrvatskih i slovenskih katolika.

Slavlje, tijekom kojeg je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Antuna Kranjčeca te uz orguljašku pratnju s. M. Zvonimire Čeh, zaključeno je zahvalnim himnom ‘Tebe, Boga, hvalimo’ i hrvatskom himnom ‘Lijepa naša’.

Ranije misno slavlje za slovenske hodočasnike ujutro je na prostoru svetišta predvodio biskup Štumf, a tijekom cijelog dana održavaju se brojni duhovni programi u kojima sudjeluje mnoštvo hodočasnika, kojih će još veći broj biti na Svetu nedjelju kada središnje euharistijsko slavlje i proslavu 500. obljetnice bule pape Leona X. predvodi nadbiskup Nikola Eterović, generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content