Đuro Hranić: Crkva ima pravo na mišljenje o različitim pitanjima

„Žalosti činjenica da je narušen kredibilitet Republike Hrvatske“, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić komentirajući moguće sankcije Europske komisije Hrvatskoj

 

{jathumbnail off}Upitan da se osvrne na društveno aktualnu situaciju oko slučaja „lex Perković“ te prijepora hrvatske Vlade i Europske Unije, nadbiskup je rekao:

„Svakako da se pokazuje da je bilo uopće veliko iznenađenje da je to ograničenje, klauzula donesena i pokazuje se da to nije bilo dobro ni razborito. Ustrajavanje na tome, iako Vlada vidi da su pogriješili, a sada su to već i otvoreno priznali, što na početku nije bilo tako, te ta sporost i odugovlačenje da se klauzula makne nanosi veliku štetu kredibilitetu Republike Hrvatske u međunarodnoj javnosti i mi ne možemo ništa drugo nego i zbog toga izraziti žalost“, rekao je mons. Hranić.

„No, drugo je pitanje, iako ne bih želio ulaziti u spekulacije, kome je bila potrebna i zašto je bila potrebna ta klauzula, što se željelo postići tom klauzulom? O tome bi se moglo razgovarati i raspravljati“, dodao je Hranić.

Novinare je zanimalo može li se i dalje očekivati aktivno uključenje biskupa u društvena zbivanja i komentiranje aktualne situacije. Nadbiskup Hranić istaknuo je da Crkva nije sama sebi svrhom i ne ostvaruje poslanje ukoliko se bavi isključivo svojim unutar crkvenim pitanjima.

„Poslanje Crkve je svijet, a konkretan čovjek put je Crkve te ga ona prati na svakom njegovom životnom koraku. Biskupi kao građani i Crkva kao institucija ima pravo reći svoje mišljenje o različitim društvenim pitanjima. Mi kada govorimo o različitim društvenim pitanjima onda i poučavamo i odgajamo svoje vjernike. I danas ćemo susresti da se Crkvu proziva za bavljenje politikom kada dotiče određena društvena pitanja, no vjerujem da smo dozreli do toga da shvatimo da to nije bavljenje politikom – jer se Crkva ne želi aktivno i neposredno baviti politikom; ali se bavi čovjekom i svim onim što se s tim čovjekom događa“, rekao je nadbiskup.

Osvrnuo se i na seljačke prosvjede u Slavoniji usporedivši problem sela sa santom leda.

„Dok je jedan njezin dio iznad vode, drugi je u njoj. Prema van su seljački prosvjedi, a stvarna problematika je puno dublja i kompleksnija. Založiti se za čovjeka i prednost dati kapitalu, politika je koja gleda samo na isplativost poljoprivredne proizvodnje, a seljake kao puke proizvođače hrane koji moraju izboriti svoje mjesto na tržištu često u neravnopravnoj borbi s velikima, nije politika koja se zalaže za čovjeka“, poručio je nadbiskup Hranić. Dodao je da poticaji ne trebaju biti socijalna kategorija, nego pravedni dodatak na rad.

Tema 16. metropolitanske sjednice biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine bila je briga za bolesne i stare svećenike. Sudionici su promišljali i o zajedničkim mogućnostima teološko-pastoralne i duhovne permanentne izgradnje svećenika pokrajine kako bi se bolje upoznali te uspostavili bolju međusobnu suradnju.

Autor: Laudato/HKR

Odgovori

Skip to content