Ovo je deset najopasnijih zemalja za kršćane

 

Sto milijuna kršćana širom svijeta izloženo je progonima i diskriminaciji.
Ono što se događa već mnogo godina polako su i mediji počeli zapažati, a to je progonstvo i diskriminacija kršćana širom svijeta.

Organizacija ”Open Doors”, koja se već od 1955. zauzima za kršćane progonjene širom svijeta, sastavlja godišnji indeks o progonima u svijetu po pojedinim zemljama. Komunistička Sjeverna Koreja zauzela je prvo mjesto na toj listi, a prati ju osam islamskih zemalja.

Sto milijuna kršćana širom svijeta izloženo je progonima i diskriminaciji.

Smrtna presuda od 08.11.2010.u Pakistanu za Asiu Bibi zbog navodne uvrede proroka Muhameda bila je okidač koji je probudio medije da obrate pozornost na ovaj gorući problem, a zatim i napad na jednu crkvenu zgradu u Bagdadu 31.10.2010. s 52 mrtva te napad u noći s 31.12.2010. na 01.01.2011. na jednu crkvu u Aleksandriji, s 21 mrtvim i 43 povrijeđena.

I danas bi Isusa Krista razapeli jer Njegova poruka ne bi odgovarala ljudima, bili oni kapitalisti, komunisti, cionisti ili islamisti. No, Isus svojim učenicima nije ništa drugo niti obećao: ”Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije vas.” (Ivan 15, 18)

Kršćanstvo se u prva tri stoljeća širilo pod krvavim progonima, za razliku od islama koji se još za Muhamedova života proširio uglavnom ratovima i nasiljem. Naravno, sad ćete možda postaviti i pitanje križarskih ratova. Danas se od njih distanciraju svi kršćani, oni su stvar daleke prošlosti i nemaju ništa s porukom Isusa Krista o nenasilju. U onoj mjeri u kojoj se rat u Iraku vodio radi ljudskih prava i demokracije, u tolikoj mjeri su se i križarski ratovi vodili radi kršćanske vjere. Prije će biti da se radilo o snažnim političkim i gospodarskim interesima. No, evo karte i popisa zemalja najopasnijih za kršćane:

243912U 2014. godini najopasnije je biti kršćanin u ovih 10 zemalja:

1. Sjeverna Koreja
2. Somalija
3. Sirija
4. Irak
5. Afganistan
6. Saudijska Arabija
7. Maldivi
8. Pakistan
9. Iran
10. Jemen

Autor: Anamarija Pranjić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content