Berlin inzistira na sedam uvjeta Srbiji u eurointegracijama

Njemački parlamentarci poručili su svojim srbijanskim kolegama da Berlin ostaje pri svojih sedam zahtjeva Srbiji za potporu u eurointegracijskom procesu, a prije svih inzistira na punoj primjeni Bruxelleskog sporazuma s Prištinom i istrazi o paljenju njemačkog veleposlanstva tijekom prosvjeda 2008. godine, izvjestili su beogradski mediji.

Tijekom dvodnevnog posjeta Beogradu, započetog jučer, zastupnici vladajuće koalicije CDU/CSU u njemačkom Bundestagu Andreas Schockenhoff i Hans Joachim Falenski sastali su se i s premijerom Aleksandrom Vučićem, a tema razgovora, kako je priopćeno iz vlade, bila su “ekonomska pitanja, predstojeći reformski koraci koje vlada planira poduzeti, te novi zakon o radu”.

Vučić je Schockenhoffu i Falenskom ukazao da se “Srbija suočava s velikim fiskalnim deficitom, posljedicama poplava i štetom načinjenom u energetskom sektoru”, te rekao kako “vjeruje u reforme i nada se da će vlada u prvih 100 dana rada ostvariti izuzetno važne rezultate”.

Njemački parlamentarci došli su u Beograd poslije intenzivne diplomatske aktivnosti Srbije u Berlinu gdje je prošlog tjedna premijer Vučić razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, te sudjelovao u radu njemačko-srpskog foruma o temi “Novi početak prema Bruxellesu – Srbija na putu ka Europskoj uniji”.

U razgovoru sa srbijanskim kolegama Schockenhoff i Falenski su, prema izvješću beogradskih medija, naglasili da Njemačka ostaje pri sedam zahtjeva tražeći, prije svega, potpunu primjenu sporazuma s Prištinom i otkrivanje i osudu inspiratora paljenja njemačkog veleposlanstva 2008. godine.

Na listi zahtjeva su i reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, te potpisivanje dokumenta ili sporazuma o dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom.

Neposredno nakon posjeta premijera Vučića Berlinu, ministar policije Nebojša Stefanović formirao je resorno tijelo za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa paljenjem veleposlanstava SAD-a i Njemačke tijekom prosvjeda u Beogradu 2008. godine u povodu proglašenja neovisnosti Kosova, kad je napadnuto i veleposlanstvo Hrvatske.

Tijekom prosvjeda ozlijeđeno je više od 150 osoba, jedna je izgorjela u požaru, a u središtu Beograda demolirane su mnoge trgovine i dva restorana američkog lanca McDonalds.

Tijekom posjeta Beogradu njemački parlamentarci sastat će se i s ministrom gospodarstva Dušanom Vujovićem, ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović, te ravnateljem ureda za Kosovo Markom Đurićem.

Njemačko izaslanstvo, predvođeno Andreasom Schockenhoffom, posjetilo je Beograd i sredinom ožujka 2013. godine i naglasilo kao “iznimno važno” da srbijanske vlasti “pokažu jasnu volju da se odnosi sa Kosovom normaliziraju, a da proces normalizacije mora biti okončan prije nego što Srbija postane članicom EU-a”.

Izvor: agencije/narod.hr

Odgovori

Skip to content