Svjetska zdravstvena organizacija odustaje od kondoma kao učinkovite metode prevencije HIV-a

Uoči održavanja Međunarodne konferencije o AIDS-u 20. srpnja u Melbourneu, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošli petak nove konsolidirane smjernice za prevenciju, dijagnozu i liječenje HIV-a koje se posebno odnose na rizične skupine: muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), zatvorenike, intravenozne ovisnike o drogama, prostitutke i transrodne osobe.

Upozoravaju kako je unatoč velikim naporima u borbi protiv HIV-a oko 35,3 milijuna ljudi u svijetu zaraženo tim virusom, ali uz sofisticirane metode testiranja i skupe lijekove protiv AIDS-a mnogima od njih se ipak uspije sačuvati život. Kao rezultat, godišnje stope smrtnosti zbog AIDS-a opadaju. 2005. godine zabilježen je najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om – 2,3 milijuna, da bi 2012. taj broj pao na 1,6 milijuna ljudi. Također je za jednu trećinu opao broj novozaraženih u razdoblju od 2011. do 2013. godine.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako upravo navedene rizične skupine prijete napretku u borbi protiv AIDS-a budući da u tim skupinama visoke stope zaraze nimalo ne jenjavaju već neke od njih bilježe podatke o postojanju epidemije eksplozivnih razmjera. U ovim skupinama javlja se 50% svih novozaraženih slučajeva HIV-a. Znanstvene studije pokazuju kako prostitutke imaju 14 puta veće šanse da će se zaraziti HIV-om u usporedbi s drugim ženama, muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima imaju 19 puta veće šanse od zaraze u usporedbi s općom populacijom, a transrodne žene imaju 50 puta veće šanse od zaraze u usporedbi s drugim odraslim osobama. Kod intravenoznih ovisnika o drogama šanse za prijenos HIV infekcije mogu biti također 50 puta veće nego kod opće populacije, navodi se u rezultatima studija.

Stope zaraze HIV-om među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima i dalje su visoke skoro u svim zemljama svijeta te je stoga prijeko potrebno uvođenje novih preventivnih opcija. Po prvi puta Svjetska zdravstvena organizacija napušta strategiju oslanjanja na upotrebu prezervativa kod prevencije AIDS-a kada se radi o muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima i u svojim novim smjernicama predlaže novu metodu prevencije – uzimanje antiretroviralne terapije kao profilaksu prije mogućeg rizika izlaganja.

Metoda se sastoji od uzimanja jedne pilule dnevno, koja obično sadrži kombinaciju dva antiretroviralna lijeka. Metoda može biti djelotvorna za ljude koji se nalaze pod povećanim rizikom jedino ukoliko se pilule uzimaju redovito.

„Razlog zašto uvodimo novu metodu prevencije za muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima je taj što postoji vrlo zabrinjavajuće povećanje stope zaraze HIV-om među tom populacijom,” rekla je Rachel Baggaley, koordinatorica odjela za HIV/AIDS Svjetske zdravstvene organizacije. Stručnjaci za AIDS procjenjuju da bi se putem antiretroviralne terapije kao profilakse na globalnoj razini incidencija HIV-a među homoseksualcima mogla smanjiti od 20 do 25 posto, što bi u toj grupi u narednih 10 godina spriječilo oko milijun novih infekcija.

„Epidemija HIV-a kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima nastavlja se širiti u većini zemalja. U velikim gradovima je učestalost HIV-a među tom skupinom u prosjeku 13 puta veća nego u općoj populaciji. Jedan od razloga za tako visoku učestalost HIV-a kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima je vjerojatno činjenica da se virus puno učinkovitije prenosi analnim odnosom bez kondoma nego putem vaginalnog odnosa bez kondoma, a rizici za zarazu HIV-om kod muškaraca u ovoj skupini su nezaštićeni receptivni analni odnos, velik broj muških seksualnih partnera uz popratno intravenozno uzimanje droga.” – navodi Svjetska zdravstvena organizacija u novim smjernicama o HIV-u.

Svjetska zdravstvena organizacija dalje navodi kako su u većini slučajeva u svim navedenim skupinama visokog rizika metode prevencije, testiranja i liječenja infekcije HIV-om najmanje dostupne. U velikom broju zemalja ove su skupine izostavljene iz nacionalnih planova borbe protiv HIV-a čemu najviše pridonose zakoni i javne politike koji su diskriminatorni prema tim skupinama.

Svjetska zdravstvena organizacija (ipak) i dalje u svojim smjernicama navodi nevjerojatno visoku učinkovitost kondoma u svrhu zaštite od HIV-a iako ne navodi studije koje potkrepljuju takvu učinkovitost. Navodi da je učinkovitost kondoma 94%, i to jednako kod vaginalnog i analnog odnosa, iako je poznato da se učinkovitost kondoma u većini slučajeva testira samo za vaginalnu upotrebu. Međutim, u smjernicama se za rizičnu skupinu muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima preporučuje istovremena upotreba velikih količina lubrikanata da bi se smanjio rizik od pucanja kondoma koji je kod analnog odnosa izrazito velik. Sama činjenica da Svjetska zdravstvena organizacija odustaje od kondoma i testiranja kao jedine metode prevencije HIV infekcije upućuje na njihovu vrlo slabu učinkovitost te da su podaci koje iznosi o njihovoj djelotvornosti nerealni i obmanjujući upravo za rizične populacije kojima se obraća.

Izvor: who/narod.hr

Odgovori

Skip to content