Gradske vlasti Houstona naklonjene LGBT udrugama poništile peticiju građana

Kako smo već ranije izvijestili, u gradu Houstonu (Texas, SAD) građanska inicijativa „Ne nejednakim pravima“ pokušala je na referendumu osporiti odluku gradskih vlasti o donošenju tzv. antidiskriminacijskog zakona „HERO“ koji bi trebao štititi prava gay i transrodnih osoba. Razlog tome su kontroverzne odredbe tog zakona koje dovode u pitanje slobodu savjesti malih i velikih poduzetnika.

Građani Houstona najveću zabrinutost izražavaju zbog odredbi po kojima se muškim osobama na osnovu transrodnosti, dopušta korištenje javnih wc prostora namijenjenih ženama i obrnuto što bi po sili zakona svi poduzetnici morali omogućiti u svojim lokalima i poslovnim prostorima. Gradonačelnica Houstona koja je inzistirala na donošenju kontroverznog „antidiskriminacijskog“ zakona je lezbijka Annise Parker, koja u braku sa ženom odgaja troje posvojene djece.

Podaci javno objavljeni

Protivnici ovog zakona predvođeni vjerskim vođama sakupili su gotovo 52 000 potpisa građana. Međutim, s peticijom su se počele događati zabrinjavajuće stvari od samog trenutka kada je predana gradskim vlastima. Peticija je morala sadržavati osobne podatke građana poput imena, prezimena i kućne adrese. Podaci svih 50 000 osoba koje su potpisale peticiju obznanjeni su javno ubrzo nakon predaje potpisa. Naime, na dan predaje potpisa 3. srpnja registrirana je domena internetske stranice HEROpetition.com na kojoj su objavljeni osobni podaci 50 000 potpisnika peticije.

S obzirom na to da je domena registrirana na način da je identitet osobe koja je zakupila domenu prikriven, još uvijek je nepoznanica tko stoji iza internetske stranice. Međutim, jedan od čelnika vodeće houstonske LGBT udruge Noel Freeman izjavio je da poznaje ljude koji stoje iza stranice, ali da neće otkriti njihov identitet jer ih želi zaštititi. Onima čiji su osobni podaci javno obznanjeni na anonimnoj internetskoj stranici poručio je: „Ako vas je sram što su vaši politički stavovi javno objavljeni, onda biste možda trebali razmisliti o svojim političkim stavovima.“

Druga zabrinjavajuća stvar dogodila se nakon prebrojavanja potpisa od strane gradskih vlasti. Uz tim koji je u ime grada Houstona prebrojavao potpise i Freemanova LGBT udruga za tu je priliku angažirala stotinjak svojih volontera koji su također pregledavali valjanost potpisa. Već prije službene objave broja valjanih potpisa od strane gradskih čelnika izašli su u javnost s najavama da konzervativne udruge nisu sakupile dovoljan broj valjanih potpisa i da će im biti poništene na tisuće stranica potpisnih knjiga. Tako je i bilo. 4. kolovoza, voditelj službe za pravne poslove grada Houstona Dave Feldman, zajedno s gradonačelnicom i članicom gradskog vijeća, obznanio je kako je broj valjanih potpisa građana samo 15 249, odnosno 2000 manje od potrebnih.

„Ima previše nepravilnosti koje ne možemo zanemariti,“ rekao je Feldman novinarima. „Peticija je jednostavno nevaljana. Nema drugog zaključka.“ Gradonačelnica je tvrdila da su peticiju ispunjavali ljudi koji nemaju prebivalište na području grada Houstona, no kasnije se ispostavilo da su gradske vlasti poništile 2 000 stranica potpisnih knjiga i 11 300 valjanih potpisa zbog striktnih pravila o prikupljanju potpisa za referendum. Sukladno pravilima, svaki potpis mora sadržavati podatke o biraču ispisane velikim štampanim slovima i datum kada je potpis stavljen. Osobe koje potpise prikupljaju moraju svaku stranicu potpisati i ovjeriti kod javnog bilježnika. Valjanih potpisa stanovnika grada Houstona zapravo je bilo više nego dovoljno, no stranice su poništavane zbog toga što neki od prikupljača potpisa nisu imali prebivalište u gradu Houstonu ili zbog toga što se nisu osobno potpisali ili ovjerili potpise ili, ako su potpisi ipak bili ovjereni, zato što javni bilježnik nije ispunio sve kućice.

Povrh toga, udruge koje su pokrenule prikupljanje potpisa, razbjesnila je činjenica da je tajnica grada Houstona, inače zadužena za verifikaciju potpisa, prethodno poslala službeno pismeno izvješće gradonačelnici i Gradskom vijeću Houstona u kojem stoji da je valjani broj potpisa 17 846, što je iznad potrebnog minimuma za pokretanje referenduma. Međutim, gradski odvjetnik Feldman upleo se protuzakonito u proces verifikacije i poništio 2 000 stranica potpisnih knjiga, tvrde udruge.
„Bili smo itekako svjesni činjenice da imamo posla s vlastima koje su spremne na nepoštivanje pravila i kršenje prava građana,“ rekao je pastor Dave Welch, predvodnik inicijative protiv antidiskriminacijskog zakona HERO, tvrdeći da gradonačelnica gradom vlada poput diktatorice. „Ali sudovi u većini slučajeva presuđuju u korist prava birača. Čvrsto vjerujemo da će tako biti i ovaj put jer iskreno, prava birača nisu bila poštovana tijekom procesa verifikacije.“

Ann Russell, tajnica grada Houstona, koja je zaposlena u upravi grada Houstona već više od 60 godina, u utorak je izjavila kako se ne sjeća da se ikada dogodilo da gradski odvjetnici pregledavaju peticije građana. Također je rekla kako su pravila za prikupljanje potpisa građana protiv neke gradske odluke vrlo neobična jer se kod ostalih peticija ne traži da svaka stranica potpisne knjige bude ovjerena kod javnog bilježnika.

Dan nakon odbacivanja zahtjeva za referendum, građanska inicijativa „Ne nejednakim pravima“ podnijela je tužbu protiv gradskih vlasti zbog poništavanja valjanih potpisa građana pred sudom Savezne države Texas. Budući da se bliži rok za pokretanje referendumskog procesa za ovu godinu (18. kolovoza), sud u Texasu priopćio je da će odluku donijeti žurno u srijedu 6. kolovoza. Međutim, gradske vlasti, koje očito rade sve kako bi izbjegle pokretanje referenduma za ovu godinu (referendum bi u tom slučaju bio moguć tek krajem 2015. godine) u srijedu su na sudu podnijele zahtjev da se slučaj prebaci na Savezni sud.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content