Ministar turizma rasprodaje hotele i ne zna gdje su nam turisti

Ovih dana na površinu izlazi i novo prljavo rublje vezano za funkcioniranje turizma, praktično jedine gospodarske djelatnosti koja u Hrvatskoj pokazuje znakove života.
Vladajući su konačno, makar ne i namjerno, priznali da nam je turistička sezona u kolapsu. Likujući zbog nešto malo većeg broja turista koji su došli ovog vikenda, rekli su da bi to moglo umanjiti loše rezultate prvih šest mjeseci ove godine.

Prije toga uporno su nas uvjeravali da će ovo biti najbolja turistička sezona dosad. Ovih dana na površinu izlazi i novo prljavo rublje vezano za funkcioniranje turizma, praktično jedine gospodarske djelatnosti koja u Hrvatskoj pokazuje znakove života.

U ovu turističku sezonu ušli smo bez direktora Glavog ureda Hrvatske turističke zajednice. Posljedica je to političkih natezanja unutar vladajuće koalicije, a koja su se počela negativno prelijevati na turizam još od pada bivšeg ministra Veljka Ostojića. Podsjetimo se, njega se teretilo za nekakav sukob interesa oko prodaje atraktivnog zemljišta. Čim je Veljko Ostojić podnio ostavku, navedenu inkriminaciju više nitko nije spominjao.

Pravo na mjesto ministra turizma polagao je IDS, kojem je tada još na čelu bio Ivan Jakovčić, čovjek s kojim Zoran Milanović ne može biti niti u istoj zgradi, a kamoli normalno razgovarati ili nešto dogovoriti. Budući da su i Jakovčiću stalno visile nekakve optužnice iznad glave, Milanović je sam izabrao novog ministra turizma iz IDS-a. Kao vrlo sposoban kadar predstavljen je Darko Lorencin, vlasnik apartmanske kuće u Medulinu, koji je svoju uspješnost dokazivao poreznom prijavom od oko 3.000 kuna zarade na privatnoj turističkoj djelatnosti.

U ovogodišnju turističku sezonu smo ušli pod vodstvom tog i takvog ministra turizma, ali i bez prvog čovjeka Hrvatske turističke zajednice, budući da su ministar i bivša ravnateljica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić bili u otvorenom sukobu, koji je kulminirao njezinom ostavkom. U takvoj situaciji događale su se brojne nelogične odluke, kao što je podizanje nameta na prolaz stranih turističkih autobusa ili zadržavanje PDV-a od 25% posto za privatne iznajmljivače, dok hotelski sektor uživa blagodati turističkog PDV-a od 13%.

No, dok je sve to trebalo rješavati, javnost se zabavljala prepucavanjima Slavka Linića i Milanovića. Kao rezultat svega toga, imamo izjavu ministra turizma Lorencina, koji kaže da ne zna zašto strani autobusi u Hrvatskoj plaćaju veće namete nego u ijednoj državi EU. Ministar ne zna. To i nije neka novost u Hrvatskoj.

Izgleda da ipak netko u ovoj državi zna. Gradonačelnik Malog Lošinja i predsjednik Odbora za turizam HDZ-a Gari Cappeli održao je konferenciju za medije. Novinari su na tom skupu mogli čuti zabrinjavajući podatak: svjetsko turističko tržište ulazi u razdoblje unutar kojega će se u idućih mjesec-dva sklapati poslovi za iduću godinu. Hrvatska nema pravu analizu zbivanja u ovoj turističkoj sezoni, nema planova niti strategije za iduću, a ne znamo ni s kakvim ćemo zakonima u 2015. dočekivati turiste. Novi šef Hrvatske turističke zajednice tek će ovog tjedna sjesti u svoju fotelju. Možda će uspjeti nešto napraviti.

Kako sad stoje stvari, ne treba se puno nadati od imenovanja nove garniture u HTZ-u. Naime, osim direktora Glavnog ureda, imenovani su i novi šefovi ureda HTZ-a u svijetu. Oni imaju druge prioritete. Da stvari budu jasnije, treba napomenuti da će od srijede novi šef HTZ-a biti Ratomir Ivičić, dosadašnji zamjenik ministra Lorencina. On je, kao i većina ostalih kadrova, s područja Istre.

Podsjetimo se, proteklih nekoliko sezona, turističke rekorde bilježila je srednja Dalmacija, dok je Istra bila u stalnom padu. Ali sad će cjelokupni naš turizam voditi kadrovi iz Istre, možda jednako uspješno kao i ministar Lorencin dok se bavio iznajmljivanjem apartmana i dok je poreznoj upravi prijavljivao 3.000 kuna poreza.

Ivičić je odlučio pospremiti neke stvari za sobom u ministarstvu prije odlaska u HTZ. Kao zamjenik ministra, on je član Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Ta institucija ovih se dana pozabavila prodajom hotelskog poduzeća Imperial na Rabu i HTL Plat. Po kojim kriterijima, hrvatska javnost ne zna. Očito će političke odluke biti presudne. Zanimljivo je da CERP kreće u prodaju dvaju novih poduzeća, a sudbina Kupara, čija je prodaja već davno započeta, još uvijek nije završena. Dapače, o tome se uopće ne govori.

U najmanju ruku, razlog zbog kojega se dosadašnjem zamjeniku ministra Lorencina žuri odlučiti o prodaji dva turistička poduzeća prije nego postane direktor HTZ-a zvuči vrlo čudno. Zašto takva žurba? Zašto to ne odradi novi čovjek koji će doći na njegovo mjesto? Hrvatska javnost nije dobila odgovore na ova pitanja.

Također nema odgovora niti na pitanje tko će biti odgovoran za obmanjivanje i podmetanje lažnih priča o nikad uspješnijoj turističkoj sezoni kad su svi podaci s terena govorili da turista jednostavno nema. Plasiranje takvih lažnih turističkih informacija može biti razlog za nepoduzimanje hitnih mjera kojima se nešto može popraviti. Baš to nam se i dogodilo.

Izgleda da je ovoj garnituri u Vladi, a posebno ministru Lorencinu, jedino važno bilo uhljebljivanje kadrova u HTZ i što brža rasprodaja obiteljskog srebra pod potpuno nejasnim uvjetima i pravilima. Problem sklapanja poslova za turističku sezonu iduće godine te definiranje propisa pod kojima će se odvijati turističko poslovanje u idućoj godini ovu sadašnju garnituru ministra Lorencina ne brine previše.

Oni o tome uopće ne pričaju niti raspravljaju sa stručnjacima i zainteresiranim gospodarstvenicima. Hoće li i iduće godine ministar turizma biti iznenađen činjenicom da strani autobusni prijevoznici imaju neodrživo visoke namete i da zato otkazuju dolaske u Hrvatsku?

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content