Papa slavio svetu misu za ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje

Papa se Franjo danas oprostio od Južne Koreje. Njegov je naime zrakoplov iz korejske zračne baze uzletio u 13 sati po lokalnom vremenu, u šest sati po srednjoeuropskom, a u rimsku je zračnu luku Ciampino sletio u sedamnaest sati i četrdeset pet minuta, odakle je Papa helikopterom stigao u Vatikan.

Treće se apostolsko putovanje pape Franje završilo u Seulu, s jednim od najiščekivanijih događaja, sa svetom misom za pomirbu na Korejskom poluotoku, slavljenom u gotovo najstarijem mjestu korejske vjere, u prvostolnici u Myeong-dongu. U propovijedi je Sveti Otac ponovo istaknuo da su Korejci članovi jedne obitelji; dijalog može nadvisiti razlike – odlučno je ustvrdio Sveti Otac.

Molimo dakle za nove prigode dijaloga, susreta i nadvisivanja teškoća, za postojanu velikodušnost pružanja humanitarne pomoći potrebitima i za sve veći rast svijesti da su svi Korejci braća i sestre, članovi jedine obitelji i jednoga naroda. Govore istim jezikom – kazao je Papa.

U katedrali je Sveti Otac predvodio misu za mir i pomirbu u Koreji, za opći mir u svijetu. Pred vjerskim čelnicima i Predsjednicom Republike (Park Geun-hye), Papa je kazao da je božanski dar pomirbe, jedinstva i mira nerazdvojivo povezan s milošću obraćenja, te da proročka snaga Kristova križa uklanja svaku podjelu, iscjeljuje svaku ranu i obnavlja sveze bratske ljubavi.

U podjeli korejskoga poluotoka, razdvojeni su sinovi jedne zemlje, politika je odijelila sjever od juga. Ali je to iskustvo pomoglo narodu da bolje shvati dramu podjele. Jedino se velikodušnim zauzimanjem za opće dobro mogu nadvisiti teškoće i postići pozitivan ishod; što bi bio razlog radosne nade za čovječanstvo – rekao je papa Franjo.
Papa želi da se za jedinstvo zauzimaju kršćani, sljedbenici drugih religija i svi muškarci i žene dobre volje, kojima je stalo do budućnosti društva. Osim toga, Papa je izrazio „osobno“ priznanje korejskim svećenicima na njihovu karitativnom zauzimanju koje pridonosi izgradnji Koreje.

Vaš primjer velikodušne ljubavi prema Gospodinu, vaša vjernost i privrženost svećeničkoj službi, kao i vaše karitativno zauzimanje za sve potrebite, znatno pridonose djelu pomirbe i mira u ovoj zemlji – kazao je Sveti Otac.

Papa je na kraju poželio da dijalog i razmjene dobara pridonesu pomirbi stanovništva u Sjevernoj i Južnoj Koreji, ujedinjavanju više od pola stoljeća razdvojenih obitelji te obnovi stabilnosti i blagostanja na cijelom Korejskom poluotoku.

Neka Kristovi sljedbenici pripremaju zoru novoga dana da zemlja „mirnoga jutra“ mogne uživati u najbogatijim božanskim blagoslovima sklada i mira – poželio je papa Franjo, koji se prije svete mise susreo s vjerskim čelnicima i pozdravio „žene udobnosti“ koje su japanski vojnici tijekom II. svjetskog rata spolno izrabljivali.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content