Rim: Proslava sv. Jeronima u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima proslavio je u utorak 30. rujna svetkovinu svoga zaštitnika. Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić predvodio je večernje euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima gdje se okupila hrvatska rimska zajednica, svećenici na studiju ili službi u Rimu, časne sestre, studentice i studenti laici, te rektori i predstavnici drugih papinskih kolegija i brojni Talijani prijatelji Zavoda.

Proslavi su također nazočili diplomatski djelatnici: Filip Vučak – veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici i Damir Grubiša – veleposlanik RH u Italiji. Isto je tako na euharistijskom slavlju sudjelovala skupina hodočasnika iz župe sv. Marka u Makarskoj sa svojim župnikom.

Rektor Zavoda mons. Jure Bogdan pozdravio je sve nazočne te prenio čestitke hrvatskih biskupa i bivših pitomaca koje su tih dana pristigle. Među nazočnim je gostima osobito istaknuo s. Miroslavu Bradicu, vrhovnu poglavaricu Sestara milosrdnica, kojoj je zahvalio za punih 90 godina djelovanja sestara milosrdnica u Zavodu, od listopada 1924. do danas.

Nadbiskup Puljić je uz ostalo istaknuo u homiliji da sv. Jeronim svojim životom i djelovanjem istodobno pruža primjer intelektualnoga napredovanja i duhovnoga rasta. Prisjetivši se na početku homilije hrvatske nazočnosti u Rimu pod zaštitom sv. Jeronima od 1453. pa sve do danas, zapitao se: “Tko je ovaj svetac komu su bile posvećene i zgrade i institucije u službi hodočasnika i prognanika iz Hrvatske?”, te nastavio: “Ovaj žustri Dalmatinac kako su ga opisivali, živio je u vrlo nemirnom i kritičnom razdoblju crkvene povijesti, nakon trijumfa kršćanstva u Konstantinovo vrijeme. Tada su se na pozornici pojavili razni profili ljudi: uvjereni kršćani, kao i oni koji su to bili ‘iz običaja’; iskreni intelektualci kao i oni puni častohleplja u čijim je glavama vladala velika pomutnja.”

U nastavku homilije osvrnuo se i na pitanje naravi i poslanja sveučilišta, koje se nameće u proslavi crkvenoga naučitelja Jeronima: “Cilj sveučilišta je odgovarati na žudnju za spoznajom koja je vlastita svakom čovjeku. Čovjek, naime, želi znati istinu pa žudi za njezinom spoznajom. A svrha je istine spoznati dobro. Istina nas, dakle, vodi k dobru, a dobrota polučuje istinu. Stoga je istinski smisao i stvarna zadaća sveučilišta: biti čuvarom takve osjetljivosti za istinom i dobrotom.”

Pri završetku misnoga slavlja rektor Bogdan izrekao je riječi zahvale te je svima preporučio osobito dvije molitvene nakane: za biskupe koji će se od iduće nedjelje okupiti u Rimu na Izvanrednoj sinodi o braku i obitelji, te za kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca.

Glas Koncila

 

Odgovori

Skip to content