Svjedokinja: Đureković se najviše bojao da ga živog otmu i odvezu u Jugoslaviju

NASTAVAK SUĐENJA PERKOVIĆU I MUSTAČU– Šestog dana suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu iskaz su dala četiri svjedoka – odvjetnik Herbert Stumm, Karl-Heinz Rittel i Dieter Dahlke te Herta Stossberger prijateljica Đurekovića, ubijenog u garaži u Wolfratshausenu koja je neko vrijeme služila kao tiskara emigrantskog materijala.

Svjedoci, koji su već stariji ljudi, su dosta toga zaboravili, prošlo je puno vremena, ali od pomoći su bile bilješke, zapisnici te sve što postoji u spisu, kazao je za narod.hr odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

Herta Stossberger, 81 godišnja, prijateljica Stjepana Đurekovića, ispričala je kako je upoznala Đurekovića dva mjeseca prije njegove smrti. Uz to je kazala kako je on bio naftni menadžer u Jugoslaviji te je pisao knjige protiv režima – o Titu i komunizma, kojima je htio objasniti kako živi elita, a kako radnici u Jugoslaviji. Zbog toga mu je život u Jugoslaviji bio ugrožem, pa je sa sinom pobjegao u Njemačku, kako bi mogao objaviti te knjige.

Pričao je kako su on i sin u opasnosti, a najviše se bojao da ga živog otmu i odvezu u Jugoslaviju, kazala je Stossberger. Ona je znala da je Đureković bio pod zaštitom njemačke policije.

Ispričala je kako je Đureković naglo nestao i preselio se u drugi stan, kada je primijetio da ga prate. Pričao je da je ugrožen jer se pojavio falsificirani broj lista Nova Hrvatska i i falsificirana razgledanica iz Bleiburga, što je obično nekakav znak da se nešto opasno dešava, ispričala je Stossberger.

Dodala je da je Đureković bio povezan s ljudima okupljenima oko lista Nova Hrvatska te da je održavao kontakte s Hrvatima “diljem svijeta”.

Na dan kada je ubijen, Đureković se trebao naći s njom i ići na izlet, no nije se pojavio. Slijedeći dan je čula da je neki Hrvat ubijen, a kasnije je pročitala da je ubijen Stjepan Đureković. Tada se javila policiji i dala izjavu, ispričala je danas na sudu.

Na pitanje jel se bojala, Đurekovićeva prijateljica je rekla da nije jer joj je Đureković rekao da se oni ne bi usudili ubiti njemačku državljanku u Njemačkoj jer Jugoslavija treba dobre odnose s Njemačkom.
Stossberger je kazala kako je Đurekovićev sin Damir, nekoliko dana nakon ubojstva stanovao kod nje jer se bojao biti u stanu nakon očeva ubojstva.

Govoreći o danu ubojstva, odvjetnik Herbert Stumm posvjedočio je da je s odvjetnikom Hrvojem Jelićem, koji je tada radio kao pripravnik u njegovoj kancelariji, te Krunoslavom Pratesom, Hrvojem Pratesom, Stipanom Šarcem i Ilijom Majićem te Majićevom ženom, boravio u mjestu Zirndorf gdje se nalazio prihvatni logor za političke izbjeglice.

Jelić je emigrantima Šarcu i Majiću pomogao da dođu do političkog azila, a Krunoslav Prates, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića, trebao je obavljati usluge prevoditelja, rekao je.

Oko 2 sata, nakon što su ročišta u Zirndorfu završila, Šarac i Marić su htjeli da zajedno proslave što su uspješno dobili politički azil, no na mjestu gdje su se dogovorili braća Prates se nisu pojavila, rekao je u svjedočenju odvjetnik Stumm.

Svjedok Karl-Heinz Rittel, vlasnik tiskare, koji je tiskao Đurekovićevu knjigu – Slom ideala, trebao je tiskati i drugo izdanje knjige „Komunizam velika prevara“, jer je prvo Đureković tiskao kada je došao u Njemačku. Dva dana prije smrti Đureković je donio otiske za korekrekturu knjige, no to drugo izdanje nikada nije završeno.

Svjedok Dieter Dahlke, radnik Rittelove tiskare, na današnjem ročištu kazao je kako se baš ništa ne sjeća.

Što će na ročištu pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu reći Hrvoje Jelić, Stipan Šarac te Ilija Majić, čut ćemo sutra u nastavku suđenja.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content