KAO U SEDAMDESETIMA: Četvero mladih u Splitu privedeno zbog ‘uvrede institucije predsjednika’!

Dvojica privedenih, braća J.M. i J.M, privedeni su sinoć, i pušteni danas oko 14 sati nakon što su priznali krivnju. Naravno, sve bez prisustva odvjetnika. Drugo dvoje, D.D. i K.V, dobili su jutros nalog da se hitno jave na policiju, što su i uradili.

Odvjetnika, naravno, nisu dobili. Troje je “priznalo krivnju”, i prekršajno kažnjeno, dok je K.V. to odbila, pa je sudac odgodio donošenje presude. Troje od četvero su studenti, jedan je zaposlen.

Oni su vrijeđali “instituciju predsjednika” Ivu Josipovića time što su lijepili plakate protiv njegove kandidature u kojima podsjećaju na njegove afere i izjave. Akciju lijepljenja plakata provela je neformalna grupa “mladi za Hrvatsku”: nisu registrirani kao udruga, spontano su se okupili uglavnom preko Facebooka i društvenih mreža, a akciju lijepljenja plakata su proveli u Zagrebu, Varaždinu, nekim mjestima u Istri, Vukovaru, Osijeku, Slavonskom brodu, Trogiru, Orahovici, Lipiku, Pakracu…

Uhićenja je bilo jedino u Splitu. Privedena K.V. nam je rekla: “Akcijom plakatiranja željela sam izraziti mirnim putem svoje neslaganje s aktualnom politikom u RH, posebno politikom predsjedničkog kandidata i aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Sadržaj plakata je provjeriv, radi se o reakcijama na mnoge javne izjave i nastupe dotičnog kojima javno, kroz medije, institucije i raznorazne “obljetnice” promovira ideologije i stavove osuđene na europskoj razini, a koje bitno štete razvoju i općem dobru RH.

Među ostalim se tu može spomenuti promocija petokrake kao simbola ljubavi, veličanje i zaštita ideologije bivšeg komunističkog sustava i njegovih vođa i slično. Plakati kroz stihove jednog od hrvatskih velikana, A. G. Matoša, kreativno izražavaju neslaganje s postojećim kretanjima i zazivanjem duhova prošlosti, te se nikako ne radi o nasilju prema javnim površinama budući smo bili jako pažljivi i plakate lijepili selotejp trakom umjesto tekućinama koje se inače koriste u te svrhe.

Što se tiče vrijeđanja samog predsjednika ili “institiucije” predsjednika, kako tvrdi policija, također ističem kako nije riječ o uvredama, tek o korištenju tvrdnji i stavova samog aktualnog predsjednika, pa iz toga proizlazi da je u tom slučaju predsjednik taj koji svojim izjavama vrijeđa instituciju predsjednika, odnosno funkciju koju vrši.

Nepojmljivo mi je da se male obične ljude, studente na ovakav način procesuira dok se ugled mnogih državnih ustanova ozbiljno narušava pod kapom njihovih rukovoditelja – među ostalim navela bih primjer riječkog intendanta koji počesto koristi pročelje HNK rijeka za ispoljavanje jugoslavenštine, dok pritom javno izriče kako su Hrvati “izmišljena nacija”. Sve u svemu, preuzimam odgovornost, jer sam pozvala mlade i podijelila plakate, ali ne smatram se krivom zbog tog čina obzirom da je proveden nenasilnim sredstvima i ne uključue poziv na nasilje, niti mogu izraziti žaljenje zbog istog.”

Na žalost, sudska je praksa u Hrvatskoj da se predsjednik poistovjećuje s institucijom, pa se uvreda predsjednika smatra uvredom “institucije”. U demokratskim europskim državama, kao ni u SAD-u, ne postoji takva praksa, i predstavnike vlasti je dozvoljeno kritizirati. Predsjednik bi ipak trebao znati razliku između vrijeđanja njega osobno, ako se uopće o uvredi radi, i vrijeđanja institucije predsjednika. Pravnik je.
Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

 

 

 

Odgovori

Skip to content