CitizenGo i na hrvatskom jeziku

Početak nove kalendarske godine dobra je prigoda za nove odluke i načine djelovanja. Uz aktualnu bi kršćani, a posebice se na ovom mjestu misli na hrvatske katolike, mogli u svoj repertoar aktivnoga zauzimanja za dobro u društvu uvrstiti i djelovanje posredstvom digitalne tehnologije. To je u današnje vrijeme najjednostavniji oblik djelovanja iz kojega ne bi smjeli izostati niti katolici. Dovoljno je otvoriti portal citizengo.org/hr i potpisati peticije, koje se na njemu nude. I vjerski oblici života i djelovanja moraju pratiti sveukupni povijesni razvojni tijek kako bi bili aktualni i učinkoviti.

Dakle, ako želite mijenjati svijet na bolje morate postati dio mreže zajednice aktivnih građana na digitalnom portalu citizengo.org, koji je nastao u Španjolskoj, a danas djeluje globalno u preko50 država. Vrijednosti koje promiču su općeljudske u području ljudskoga dostojanstva: život, obitelj i temeljna ljudska prava i slobode. CitizenGO je zajednica aktivnih građana koji surađuju koristeći online peticije i pozivaju na djelovanje radi zaštite i unapređenja života, obitelji i ljudskih prava.

Svojim sudjelovanjem tako ćete i vi osigurati da oni koji su na vlasti poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinaca. Od jeseni je pokrenuta i hrvatska inačica portala citizengo preko koje svatko može kreirati i svoju peticiju, te tako dobiti podršku istomišljenika. Pri kreiranju peticija treba se čuvati da se portal i članove ne zasiti prečestim i neusredotočenim pozivanjem na glasovanje za sve i sva. Popularno se članovi portala internacionalno nazivaju citizengoeri, a do sada ih je preko dva milijuna. Iza zajednice aktivnih građana citizengoera ne stoji niti jedna javna vlast ni privatni koncern što znači da su potpuno neovisni. CitizenGO se u cijelosti financira isključivo dobrovoljnim donacijama i malim prilozima građana širom svijeta.

Kao primjer globalne i univerzalne zauzetosti citizengo zajednice navodimo nekoliko zadnjih peticija s najvećim brojem potpisa: Spasimo kršćansku zajednicu u Iraku (303.048); Konkretna pomoć progonjenim kršćanima i drugim vjerskim manjinama (210.900); Vjerska sloboda za iranske kršćane (120.413); Sloboda za Asiju Bibi (185.745); Zaustavite čedomorstvo! (166.444); Protiv nacrta ideološke Direktive Europske komisije o tzv. jednakom postupanju (63.521) i Hvala Mađarskoj što promiče obitelj pri UN-u! (19.685). Uzme li se u obzir broj kršćana od preko dvije milijarde, te da je peticija za spas iračkih kršćana pokrenuta 24. srpnja ove godine, to bi značilo da je u više od pet mjeseci međukršćansku solidarnost na temeljno pravo na život dalo manje od 0,2 posto. Dovoljno svjedočanstvo o nezauzetosti i neučinkovitosti kršćana u suvremenom svijetu. A Gospodin je Isus svojim učenicima zapovijedio da se međusobno ljube ljubavlju kojom ih je on ljubio (Iv 13, 34). K tome treba dodati da je među potpisnicima peticije sigurno i određeni broj nekršćana. Inače, portal citizengo nije kršćanski, ali promiče općeljudske vrijednosti nadahnute na kršćanskim vrijednostima i tradiciji.

Novootvorena hrvatska inačica također je ponudila nekoliko peticija na potpisivanje kao što su Zadržimo pravo na referendum! (7.980 i Peticija: STOP cenzuri na HRT-u! (7.914). Broj se potpisnika kreće, dakle, oko osam tisuća, ali treba znati da su ove peticije samo na hrvatskom jeziku. Ipak, ovakve akcije zaslužuju puno veću podršku, nego što je do sada bio slučaj. Vjerojatno će hrvatski katolici i građani općenito vremenom postajati svjesniji važnosti temeljnih ljudskih prava kao što je pravo na istinitu informaciju, pa će u skladu s tim pokazati i više osobne odgovornosti i poduzetnosti prema društvu u kojem žive. Osobito je ovaj portal prostor u digitalnom svijetu prikladan za kršćansku zauzetost, jer promiče kršćanima prihvatljive vrjednote. Ako se kršćani sami ne počnu zauzimati za svoje istine, darovati svoje sposobnosti i žrtvovati svoje vrijeme doći će u situaciju kao što je riba na suhom. Drugi neće braniti kršćanske vrijednosti, a rado će vrbovati kršćane u svoje redove i koristiti ih za svoje interese. Zato je moguće da portal avaaz.org među 40 milijuna članova ima osam milijuna iz Brazila, daleko najviše od svih država svijeta. Te čak 52.670 iz Hrvatske. Pojavom hrvatske inačice citizengo.org/hr vjerojatno će broj citizengoera premašiti taj broj.

Antun Budimir

Odgovori

Skip to content