UHLJEBI NA DRŽAVNOJ SISI: Zoran i Vesna Pusić uhvaćeni u sukobu interesa? 

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin brat Zoran Pusić izrazito su politički i društveno aktivni pa se brat Pusić aktivirao i u debatama vezanim uz Izborni zakon.

Nije nikakva tajna da je politička aktivacija Radimira Čačića i njegovih Reformista ugasila svaku nadu Vesne Pusić i njezinoga HNS-a za opstankom u nemirnim političkim vodama. Jasno je kako je HNS dijelom vladajuće koalicije postao zahvaljujući upravo Čačiću, kojega se Pusić lukavo i podmuklo riješila dok je on dane kratio igrajući golf u pulskom zatvoru. Sve to moglo bi joj se obiti o glavu, tvrdili su donedavno politički analitičari zaboravljajući da ministrica Pusić i njezina stranka sjede u vladajućoj koaliciji pa u skaldu s time mogu krojiti sudbinu i zakone hrvatskoga naroda.

Po tom principu u javnosti se ovih dana žestoko i burno polemizira o izmjenama Izbornog zakonodavstva, a glavna tema saborskih kuloara postao je takozvani lex Čačić. Komentar na, sada se već može reći sporni Zakon imao je SDP-ov Peđa Grbin koji je predstavio amandman koji je postao sustavni dio Zakona, a kojim se pravomoćno osuđeni za kaznene djela sa zatvorskom kaznom u trajanju duljem od šest mjeseci neće moći kandidirati dok ne proteknu rokovi rehabilitacije. Zvučalo bi ovo idealno da SDP u svojim redovima ne krije kojekakve mrezelove, na čije su račune plaće sjedale dok su oni dane kratili u pritvoru. Ugroženim se zbog zakona, logično najviše osjetio upravo Čačić koji je progovorio o tome da ga se njime pokušava onemogućiti političko djelovanje. Voljeli ga ili ne, uistinu termin ovoga zakona izrazito je zanimljiv. Toliko zanimljiv da se u javnosti stvorila teorija da se stranka koja se odrekla Čačića- njegov HNS preko Zakona pokušava učiniti sve kako bi mu se doista onemogućilo političko djelovanje, te time stabilizirala pozicija stranke koja čini vladajuću koaliciju i kreira već spominjani zakon.

“Što se tiče amandmana kojim bi se zabranilo kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni na kaznu veću od pola godine, važna je jedna notorna stvar: je li postojala svijest o kaznenom djelu ili je u pitanju nehat”, poručio je Čačić svojim dojučerašnjim kolegama koji pak kazuju kako se njime ne bave više od godinu dana. Znakovito je da se u debatu oko Zakona uključio i Zoran Pusić, brat predsjednice HNS-a Vesne Pusić kojoj bi itekako odgovaralo da se riješi svojeg bivšeg kolege pa čak i prijatelja. “Ovo nije samo rušenje ugleda Sabora nego predstavlja opasnost za Hrvatsku, za onu Hrvatsku koja je pravna država i prije svega za Hrvatsku koja nastoji biti pristojna država za sve svoje građane. To da se u Saboru može dogoditi da čovjek koji je osuđen za najteže ratne zločine ili kriminal donosi zakone koji će vladati u Hrvatskoj, možemo se samo sa zebnjom upitati kako će to djelovati na društvenu klimu u Hrvatskoj. To nije demokracija, nego najgora zloupotreba demokracije i zbog toga treba djelovati”, prokomentirao je Pusić, kojemu također odgovara pozicija na kojoj sjedi njegova sestra. Kako mu i ne bi odgovarala kada je ministarstvo vanjskih poslova nedavno odriješilo kesu te za djelovanje organizacija civilnoga društva dodijelilo 1.884.084,16 kuna. Među organizacijama čiji se projekti financiraju našla se i Documenta-centar za suočavanje s prošlošću. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva kojim rukovodi Vesna Pusić dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Sasvim slučajno, predsjednik Upravnog odbora Documente je Zoran Pusić, a uz njega, članovi odbora su i Živana Heđbeli, Pero Jurišić te Goranka Lalić. Voditeljica Documente jest u javnosti sve prisutna Vesna Teršelič. Postavilo se tako u ovoj donaciji pitanje jesu li brat i sestra Pusić u sukobu interesa. A premda i neki elementi već spominjanog zakona možda i imaju smisla vrlo je znakovito da o njima raspravlja baš brat Pusić pa se po običaju i u ovoj priči oko zakona nametnulo nekoliko pitanja. Pokušava li ovaj dvojac doista preko Zakona, kojega osporava i premijer Zoran Milanović eliminirati Čačića te zašto se s njime nisu obračunali znatno ranije, primjerice onda kada ga se prozivalo za ratno profiterstvo? Jasno je, pitanja je mnogo, a odgovore na njih vrlo vjerojatno javnost nikada neće dobiti.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content