UDBA OPASNO PRIJETI: Cijela obitelj Krmpotić strahuje za život

UDBA ne spava, opasan svjedok u pošti dobio prijeteću poruku: Pazi se!
‘Prijatelju – glavnog akta u spisu nemaš’, stoji, među ostalim, u poruci koju je nepoznati pošiljatelj ostavio Ivanu Krmpotiću, svjedoku procesa u Münchenu

Ivan Krmpotić, važan svjedok na na muenchenskom suđenju, koji je u posjedu dokumenata o Josipu Perkoviću, Zdravku Mustaču i ocu Ive Josipovića, dobio je prijeteću poruku.

get_img

Kako doznaje direktno.hr, poruku sadržaja: ”Prijatelju – glavnog akta u spisu nemaš! Pazi se! Probaj ga vidjeti još jednom” nepoznati pošiljatelj ostavio je u Krmpotićev poštanski pretinac u noći s petka na subotu.

Hrvatska policija Krmpotiću ne pruža zaštitu, a noćas je provaljeno u zgradu u kojoj stanuje i ubačena je ova poruka. Prijetnja je uslijedila nakon nastavka suđenja Perkoviću proteklog tjedna.

Cijela obitelj Krmpotić strahuje za svoj život.

Podsjetimo, suradnja njemačkih vlasti i Ivana Krmpotića započela je prije tri godine, kada ga pronalazi muenchensko Tužiteljstvo kao čovjeka koji je stvarao hrvatsku policiju i preuzeo zloglasnu Udbu od Josipa Perkovića u proljeće 1990. godine. Njemački istražitelji bili su uvjereni kako Krmpotić ima korisne informacije vezane uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, što se na kraju pokazalo i istinitim.

Mustačev otac gradio policijsku školu – 4 puta skuplje

Kao profesor i inspektor u tadašnjem zloglasnom RSUP-u Ivan Krmpotić u Jugoslaviji je kao Hrvat bio nepoželjna osoba. Otkrio je, prisjeća se insider direktno.hr-a, kriminal i krađu prilikom gradnje srednje policijske škole za koju je odgovoran otac Zdravka Mustača, koji je bio direktor tvrtke koja ju je gradila. Nakon što je dokazao kako je ukradeno 88 milijuna tadašnjih dinara, biva progonjen i zatvaran, po drugi puta, nakon 1971. godine, kada je kao student Pravnog fakulteta uhićen u demonstracijama u Zagrebu. Cijela srednja škola koštala je 22 milijuna dinara, što je značilo da je ukradeno četiri puta više samo za gradnju jednog objekta.

Sin Mustač ga mučio dva dana

Tada dolazi u ruke Zdravku Mustaču, s kojim se po prvi puta susreo u Đorđićevoj. Ogorčen jer razotkriva kriminal njegovog oca, Mustač ga muči dva dana, podiže optužnicu protiv njega, a u pravoj Udbinoj maniri karakterizira ga se kao neprijatelja naroda.

Iako je kasnije tužio državu i dobio spor protiv SFRJ-a, u tadašnjem republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove postaje persona non grata. Nitko s njim ne komunicira, vraća ga se iako je stručnjak za kriminalistiku s diplomom na mjesto pozornika na Trešnjevci. Tako dočekuje i 1989. godinu i stvaranje prvih hrvatskih političkih stranaka, HDS-a i HDZ-a, u kojima je i sam osobno sudjelovao.

Stvarao hrvatske redarstvenike

Na preporuku prvog hrvatskog predsjednika stvara hrvatske redarstvene snage 5. kolovoza 1990. godine. Po naređenju predsjednika, preuzima Udbu od Josipa Perkovića i uspijeva vidjeti neke od Udbinih dokumenata, koje se odnose na ubojstvo Stjepana Đurekovića te obitelji Stjepana Ševe.

Za Stjepana Đurekovića ga je vezao i osobni odnos, jer ga je poznavao dok je radio u INI, a bio je i jedna od osoba koja mu je sugerirala da pobjegne iz zemlje, jer je imao informacije kako ga Udba želi smaknuti. Dokumentacija, koju ima, potvrđuje kako iza ubojstva Stjepana Đurekovića stoji Josip Perković i Zdravko Mustač, te da je ubojstvo obitelji Ševo naručio i potpisao otac bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Ante.

I tu kreću problemi

Kao važan svjedok tužilaštva, kreće nevjerojatan progon njega i članova njegove obitelji. Samo nekoliko dana nakon službenog poziva u Muenchen stiže mu poziv na Općinski kazneni sud u Zagrebu zbog spora oko kupnje malenog poslovnog prostora od prije 21 godinu, predmeta koji se nalazi u apsolutnoj zastari.

Pod prijetnjom uhićenja traži se od njega da se u roku od tri dana pojavi na sudu kako bi ga se kazneno gonilo za građansku parnicu?! Naime, osobno mu predsjednik Kaznenog suda u Zagrebu Vinko Mioč šalje poziv na sud i zahtjev da ga se privede na raspravu. Poziv kojega se ne bi postidjeli ni predsjednici država tim je još opasniji, ako znamo da je Mioč bivši učenik Ive Josipovića na Pravnom fakultetu, koji se osobno založio za njegovo imenovanje na sud u Ilici.

Iako lošeg zdravstvenog stanja, Ivan Krmpotić surađuje i s francuskim i talijanskim istražiteljima u slučajevima ubojstva Brune Bušića i obitelji Ševo. Upravo stoga postoji bojazan bivšeg hrvatskog predsjednika da mu otac ne bude jedan od osumnjičenih na eventualnom suđenju u Italiji, a Ivan Krmpotić ima informacije tko stoji i iza tih ubojstava.

Posljednje dvije godine obitelj Ivana Krmpotića pod stalnom je prismotrom njemačkih vlasti, koje su joj pružile zaštitu. Iako je tražio, nije je dobio od Dinka Cvitana, koji mu nije odgovorio niti na jedan od nekoliko desetaka dopisa koje mu je uputio. Niti on niti Ranko Ostojić nisu našli za shodno da ga saslušaju i ponude zaštitu ne samo njemu nego i njegovoj obitelji, iako obitelj ima dokaze da ih se prisluškuje, prati i provjerava.

Inisider opisuje i mučnu situaciju kroz koju prolaze svi članovi obitelji.

Pritisak ostataka iz totalitarističkog sustava proširio se i na bližnje Ivana Krmpotića – njegova kćerka Helena Krmpotić u nekoliko je navrata bila žrtva na HTV-u, kojega u potpunosti kontrolira Goran Radman, kojeg je na to mjesto instalirao Ivo Josipović uz pomoć SDP-a. Ukupno je četiri puta dobila opomenu pred otkaz u posljednje tri godine, iako, recimo, u prethodnih petnaest godina rada na HRT-u nitko nije imao na nju prigovora. Posljednji puta su joj Radman i njegovi ljudi htjeli dati otkaz zbog anonimne prijave.

Insider direktno.hr-a blizak obitelji upozorava kako nije slučajno da se sve događa u posljednje tri godine otkako Ivan Krmpotić surađuje s muenchenskim sudom.

Druga kćer – Gabrijela Krmpotić Kos, s mjesta ravnateljice KIC-a smijenjena je, tvrdi insider blizak obitelji, po osobnom naređenju Ive Josipovića, koji je tada još bio predsjednik Republike. Zabranjeno joj je dolaziti na posao u KIC-u, a zbog fizičkih napada na nju već je nekoliko puta reagirala i policija.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content