Kome smeta sveti Ivan Pavao Drugi?

Ovih su dana agencije objavile dvije vijesti s dva kraja Europe, a obadvije se odnose na kipove posvećene svetom papi Ivanu Pavlu Drugom. Prva je iz Sarajeva, koji se priprema za skori pohod pape Frane. Katolička tiskovna agencija je tako plasirala vijest kako je Papin spomenik podignut pred katedralom Srca Isusova u Sarajevu neznatno oštećen, a policija traga za počiniteljima, no iz crkvenih krugova navode kako je riječ o nenamjernom činu te da od toga ne treba raditi problem.

To više, što se ionako sa sigurnosnog aspekta, predviđeni posjet pape Frane Bosni i Hercegovini 6. lipnja, predviđa kao visoko rizičan, te se zbog toga provode jake sigurnosne mjere.

KTA je objavila da je na videosnimkama s kamere postavljene u blizini katedrale jasno vidljivo kako je nekoliko mladića pokušalo napraviti selfie fotografije uz spomenik, a jedan od njih je previdjevši stepenice na povišenom postolju Papina kipa počeo padati te se nehotice uhvatio za Papin štap koji se tom prigodom u donjem dijelu otkinuo.

I dok se u Sarajevu radi o bizarnom oštećenju, nimalo bezazlenu vijest objavila je ovih dana, vjerovali ili ne, HINA u rubrici Zanimljivosti. Prema toj vijesti, Francusko pravosuđe zatražilo je da se ukloni kip pape Ivana Pavla II. koji se nalazi u malom gradu Ploërmelu jer smatra da je njegovo postavljanje suprotno načelima laičke države.

Djelo koje od konca 2006. godine stoji u navedenom mjestu u Bretanji sastoji se od kipa pokojnog Pape, uokvirenog monumentalnim lukom i križem na vrhu.

Taj spomenik “svojim smještajem i dimenzijama ima razmetljiv karakter” i u suprotnosti je s ustavom koji naglašava laički karakter Francuske Republike, te sa zakonom iz 1905. godine o razdvajanju Crkve i države, ocijenio je upravni sud u Rennesu. “Ova presuda traži da se kip… ukloni s mjesta na kojem se nalazi”, kaže sud, koji je dao šest mjeseci gradu da se uskladi s presudom.

Gradonačelnik Ploërmela, Patrick Le Diffon, rekao je da će se žaliti na sudsku presudu, tvrdeći da kip nije postavljen na javnome mjestu kako bi odali počast Papi kao “čovjeku Crkve”, već kao državniku. Na svečanosti otkrivenja kipa, tadašnji je gradonačelnik Ivana Pavla II. nazvao “velikanom 20. stoljeća koji je sudjelovao u padu ‘Željezne zavjese'”. Kip je djelo umjetnika ruskog i gruzijskog podrijetla, Zuraba Tseretelija, te je bio gesta prijateljstva iz Rusije za Francusku koja također gaji kršćansku baštinu. Autor je rekao da će se protiviti bilo kakvim izmjenama djela, uključujući uklanjanje križa.

Od svog postavljanja kip izaziva polemike. U siječnju 2010. sud je ustvrdio da je financijska potpora koju je za njega dao departman ilegalna. Dio javnosti osuđuje činjenicu da se posegnulo za javnim novcem za financiranje ceremonije inauguracije koja je koštala 30.000 eura, kao i za troškove postolja spomenika, na kojem se nalazi rečenica “Ne bojte se”.
S tom je rečenicom veliki i sveti Papa započeo i završio svoj pontifikat, nju je često govorio kako bi ohrabrio vjernike. To su i Isusove riječi, koje je najčešće spominjao u Evanđelju. Pitanje je na kraju kome one smetaju, odnosno, kako se u današnjoj Europi može dovoditi u pitanje uloga i značaj svetog Ivana Pavla II. koji je cijeli svoj život potrošio i za njeno dobro. Quo vadis, Europo?

Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se i Sin Čovječji stidjeti kada dođe u slavi svojoj i Očevoj i svetih anđela. (Lk 9,26)

AUTOR: IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content