LEKCIJA BIVŠEM PREDSJEDNIKU: Kako je Šeks poklopio Mesića

Šeks na HTV-u poklopio Mesića zbog kritike Kolindine izjave o Oluji

Ne vidim koji su razlozi da se ispravno ne protumači zakon i Ustav i ne pročitaju zakonske odredbe, rekao je Šeks

Čija je riječ zadnja je pitanje koje je često postavljano posljednjih nekoliko dana u kontekstu proslave 20. obljetnice Oluje. Ministar Kotromanović tvrdi da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u ratnim uvjetima naredbe prima od predsjednice kao vrhovne zapovjednice, a u mirnodopskim od Vlade. Predsjednica je pak izjavila da ona donosi odluku o korištenju oružanih snaga, a s njom se složio i njen prethodnik Ivo Josipović. Je li se ovo pitanje ispolitiziralo ili se tumačenja zakona i Ustava toliko razlikuju te tko zapovjeda Oružanim snagama objasnio je savjetnik predsjednice Vladimir Šeks u emisiji Studio 4 na HTV-u.

“Nema dvojbe, to je kompleksno pitanje. Treba pogledati u Ustav, zakon o obrani i Zakon o službi u oružanim snagama. Predsjednica je vrhovna zapovjednica u ratu i miru. Ona donosi jedan pravilnik kojim se uređuju vojni mimohodi i smotre. Zakon o službi oružanim snagama donijet je koncem lipnja i prema njemu je predsjednik bio dužan donijeti pravilnik kojim se regulira način na koji se organiziraju svečanosti. Međutim, taj pravilnik nije donesen i imamo pravnu prazninu koju je moguće ispuniti tako da predsjednica donese takav pravilnik uz suglasnost ministra obrane i načelnika glavnog stožera. Predsjednica je jedina koja daje zapovijed za uporabu oružanih snaga, to nije sporno. Zapovijed je, inače, podijeljena između Sabora, predsjednika republike, predsjednika Vlade i ministra obrane. U ratnom stanju treba biti suglasnost između potonja četiri čimbenika. Posebno ima set odredbi zakona koji se odnose na korištenje i pomoć oružanih snaga. Na to se poziva ministar Kotromanović. Član 58. Zakona o obrani, kaže da ministar obrane i Vlada odlučuju o korištenju Oružanih snaga putem zapovjedi načelnika stožera, a to se odnosi na situacije naznačene u zakonu, koje su propisane kao pomoć u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, u protupožarnoj zaštiti te kao pomoć lokalnoj zajednici. Jedino u tim slučajevima Vlada i ministar obrane mogu donositi odluke sami. Nažalost, ne vidim koji su razlozi da se ispravno ne protumači zakon i Ustav i ne pročitaju zakonske odredbe”, rekao je Šeks.

Šeks se ne slaže s komentarom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je rekao kako je izjava predsjednice ishitrena.

Podsjetimo, Mesić je rekao kako misli da se radi o ishitrenoj izjavi koja ne bi zasluživala ogromne rasprave.

”Zna se točno kada o upotrebi vojske raspolaže predsjednik Republike, a o svemu drugome zna se tko je nadležan”, rekao je Mesić za HRT.

“Ona je u emisiji rekla da može biti vojni mimohod na temelju njene zapovjedi koju bi izdala načelniku glavnog stožera, koji je istovremeno i savjetnik predsjednice i ministra obrane. On je nadređen ustroju svih vodova hrvatske vojske, a njega imenuje i razrješava predsjednica republike. Ona je ključna osoba u vertikalnoj hijerarhiji oružanih snaga”, napominje Šeks.

S izjavom predsjednice se, kao pravni stručnjak složio i bivši predsjednik Ivo Josipović.

“Ono što on kaže je da zakon mora biti u skladu s Ustavom i ne može se njima derogirati uloga vrhovne zapovjednice nego se može precizirati upotreba zakona. Sumnjam da će tu prestati polemike, jer ovdje nije stvar prava nego se radi o dubljim političkim igrama”, zaključuje Šeks.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content