RUSIMA JE SVE JASNO: Međunarodne NVO na robiju kao strani agenti

EVO KAKO BI PROŠLI PUSIĆI I DOKUMENTE – Ruski parlament je usvojio zakon koji zabranjuje nepoželjne međunarodne organizacije

Nakon zakona o stranim agentima, suočeni s novim prijetnjama zbog ukrajinske krize, ruski zakonodavci su se bacili na posao.

Prema zakonu, glavni tužitelj i Ministarstvo vanjskih poslova može označiti kao nepoželjnu bilo koju od “stranih ili međunarodnih organizacija koja predstavlja prijetnju obrambenim sposobnostima ili sigurnosti države, javnom poretku ili zdravlju stanovništva”.

Aleksandar Tarnavski je naveo da su se ugledali na Zapad kada su tražili primjere za ovaj zakon.

Grupama s crnih lista biti će zabranjeno da otvara podružnice ili distribuira informacije u Rusiji, a banke će morati obavijestit tužitelja i Ministarstvo pravde o bilo kakvim financijskim transferima u kojima sudjeluju.

Zakon je predložen jer je naznačeno da međunarodne NVO često rade u interesu stranih obavještajnih službi.

Zakon je usvojen, u svojoj trećoj i završnoj fazi, u utorak glasovanjem od 440 za i 3 protiv te s jednim suzdržanim glasom.

Prije nego što stupi na snagu zakon mora biti odobren od Gornjeg doma parlamenta i potpisan od strane predsjednika Vladimira Putina.

“Zapadne specijalne službe nastavit sa svojim pokušajima da koriste javne, nevladine organizacije i politizirane grupe da slijede svoje ciljeve, prije svega, da diskreditiraju vlasti i destabiliziraju unutarnju situaciju u Rusiji”, rekao je Putin višim dužnosnicima savezne službe sigurnosti u ožujku.

Cilj zakona je da “označava da postoje strane organizacije koje su neprijateljski nastrojene prema Rusiji,” prenijela je državna novinska agencija Tass.

“Danas je takvo vrijeme kada je nemoguće ne primijetiti da postoje neke strane organizacije koje se ne ponašaju na najbolji način”, rekao je Tarnavski.

“Oni to rade iz različitih razloga, neki na zahtjev obavještajnih službi, neki na temelju drugih razmatranja.”

Human Rights Watch i Amnesty International osudili su zakon kao “drakonske napade na civilno društvo”, a predsjednički savjet za ljudska prava rekao je da je neustavan.

Pojedinac proglašen krivim za sudjelovanje u aktivnostima na crnoj listi organizacija, može biti kažnjen i natjeran da plati od 100 do 300 eura. Dužnosnici mogu biti kažnjeni između 350 i 1500, a organizacije mogu biti kažnjene od 1500 do 3 000.

Prestupnici kažnjeni novčanom kaznom dva puta u istoj godini će se suočiti s kaznenim sankcijama, uključujući kaznu zatvora u trajanju od dvije do šest godina.

Ruski parlament je usvojio zakon koji ograničava strano vlasništvo nad ruskim medijima do 20%, zbog kojeg su mnogi strani financijeri bili primorani prodati svoj udio i napustiti ruske medije jer u njima nisu imali nikakav utjecaj.

Izvor: Pravda/croative.net

Odgovori

Skip to content