TEŠKE OPTUŽBE VLADE I POLICIJE

Zoran Grgić, član vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, teško optužuje Vladu i policiju!

Zoran Grgić najavljuje tužbu Ustavnom sudu i saborsku istragu o postupanju policije na Markovom trgu. On je nabrojao 26 kaznenih djela koja je počinila policija. No, kaže da Leko stopira saborsku istragu, a SDP zavlači imenovanje tijela za nadzor policije, koju sve češće koristi kao instrument policijske države i stranački instrument

“Nema kaznenog djela ako je počinjenjem istoga spriječena bitno veća šteta nego nečinjenjem”, kaže Grgić – a kao djela koja su spriječena navodi kršenje međunarodnih ugovora, ugrožavanje života zdravlja, i kršenje ustavnog poretka. On tvrdi kako je policija počinila 26 kaznenih djela na Markovom trgu, tijekom prosvjeda veterana Domovinskog rata.

“Svako malo dijete zna gdje je granica površine”, kaže, i navodi kako je jasno vidljiva granica između površine trga, na kojoj je policija zabranila prosvjed bez temelja u Ustavu, i crkve svetog Marka. Već i prva stepenica predstavlja crkveno dobro. Zašto je tijekom tri pokušaja policija ulazila duboko u crkveni prostor? Zašto policija nije odustala nakon što su ju i svećenici i prosvjednici upozorili na tu okolnost? To je tek prvo od 21 pitanja koje postavlja u svom “antibarbarusu”, a za njih očekuje da će ostati bez odgovora. Kao i do sad on napominje i kako po Ustavu i zakonu postupanje policije uvijek mora biti razmjerno ugrozi i šteti koja prijeti. Ne samo da to propisuju Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika, u takvoj situaciji, kada ugroze nema, kada nikom ne prijeti nikakva šteta, policija je prosvjednike trebala samo nadzirati, te ih eventualno prekršajno prijaviti zbog neprijavljivanja skupa i zadržavanja nakon 22:00 sata. No, ovdje dodajmo da zakonom nisu propisane nikakve sankcije za neprijavljivanje skupa, a i nitko se nakon 22 sata nije zadržao na trgu. Podsjeća i kako su neđunarodni sporazumi, ugovori, konvencije o ljudskim pravima i drugi akti iznad Ustava RH, Ustav je iznad ustavnih zakona, a ovi pak iznad zakona i pravilnika. Kako je jedan zakon, njegov minorni članak i jedan podzakonski akt dignut na razinu Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske kao nepovredivih međudržavnih ugovora?

Nadalje postavlja pitanje Saboru i javnosti kakvu to opasnost koja iziskuje toliku silu predstavlja šaka invalida, paraplegičara i amputiraca, žena i prijatelja u njihovoj pratnji, i stariji gospodin Paško Glasnović (81) kojeg su čak dva puta legitimirali nakon izlaska s mise? Napominje kako tim ugovorima nije propisana samo djelomična eksteritorijalnost vjerskih objekata nego i sloboda bogoslužja. Napad na branitelje u crkvi – koji su automatski ulaskom u crkvu prekinuli prosvjed – i onemogućavanje građana u dolasku na jutarnju misu te sramotno legitimiranje g. Paška Glasnovića zato što je nazočio jutarnjoj misi 29.05.2015. predstavljaju i kršenje temeljnih ljudskih prava zaštičenih zajedničkom stečevinom EU i Ustavom.

Nadalje, Grgić pita tko je odgovoran za narušavanje odnosa između RH i katoličke crkve u Hrvata? Tko je odgovoran za političku štetu i rušenje ugleda RH u svijetu? Je li zataškavanje to što njegova predstavka Predsjedniku Sabora RH još nije proslijeđena odborima za unutarnju politiku i ljudska prava? Zašto je trg bio zatvoren za prosvjednike i nakon 8 sati ujutro, kad formalna zabrana prosvjeda prestaje?

Navodi i kako je ljudima odsječenima u crkvi policija usporavala i zabranjivala dostavu vode, hrane lijekova i higijenskih potrepština. Najtežim ratnim invalidima u kolicima zdravlje u bitnome ovisi o stalnoj tuđoj pomoći i higijenskoj njezi, pa je čak i saborskom zastupniku Goranu Mariću onemogućavan dolazak do Crkve i dostava pomoći ujutro nakon 08:00. Zašto?

Nadalje navodi kako Ravnateljstvo policije tvrdi kako policijom ne upravljaju Milanović i Ostojić, što uostalom po zakonu niti ne smiju, pa zato smatra da saborska istraga treba uključiti i izlist telefonskih poziva premijera i ministra Ostojića za 27. 28. i 29. svibnja. Ukoliko su oni izdavali naredbe policiji, radi se o teškom kršenju Ustava. Pita i je li bilo potrebno 500 specijalaca iz 16 policijskih uprava protiv 29 teških invalida i njihove, dijelom ženske pratnje? Tko je donio procjenu o broju potrebnih policajaca i je li bio u komunikaciji s predsjednikom Vlade RH i ministrima?
Pita i može li policija potvrditi kako baš niti jedna osoba abolirana prema Zakonu o opećem oprostu nije bila na Markovom trgu. U priopćenju MUP-a se samo navodi kako takvih nije bilo u jedinici pristigloj iz vukovarsko-srijemske PU. Što je s 15 preostalih?

Kaže i kako unatoč tvrdnjama iz MUP-a postupanje policije koje je protivno međunarodno prihvaćenim konvencijama o ljudskim pravima i međudržavnim ugovorima i Ustavu RH nitko nije dužan prihvatiti. Zakon o javnom okupljanju je postao nevažeći kada su branitelji stali na prvu stepenicu crkve i maknuli se s javne površine u prostor crkve, koji nije javni prostor, pa je time izostao bilo kakav razlog za postupanje policije. Podsjeća i kako je usporavanje, otežavanje i sprječavanje dostave hrane vode lijekova i higijenskih potrepština, kao i batinanje, posebno invalida koji leži i ne pruža niti pasivan otpor, prema međunarodnim konvencijama oblik mučenja, a u to spada i onemogućavanje obavljanja fizioloških potreba (nisu puštali invalide iz crkve, u kojoj toaleta naravno nema, na WC u drugoj zgradi). RH je, podsjeća, potpisala da se odriće takvih metoda. U svom priopćenju MUP, tvrdi Grgić, neistinito navodi kako “Uslijed toga (policijske intervencije o.a.) okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve te je policija, poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom trenutku prekinula s postupanjem.” Policija je u tri navrata s ciljem izvlačenja branitelja iz crkve ušla duboko u prostor iste što se jasno vidi iz objavljenih snimaka.

“Morbidno konstruirajući MUP navodi i sljedeće (aludirajući na Zorana Grgića neovisnog analitičara koji je bio nazočan događajima i snimao/izvještavao iz Markove crkve): Bez komentara ćemo ostaviti „stručnjake za sigurnost“ koji se javno hvale da su davali upute kako zaustaviti policijske službenike podižući im vizir i napadajući dijelove vrata i glave te kako je najbolje napasti oči.” Z. Grgić je pak rekao (tri dana nakon prosvjeda) u svojoj “Izjavi o događajima od 28. i 29. 05. 2015. na Trgu sv. Marka”: “Policija je upotrebljavala brutalnu i prekomjernu silu i ulazeći u crkvu nemilosrdno tukla branitelje koji su već ležali na podu. Pokušali su izvući g. Klemma van. Ovdje moram naglasiti neke detalje kao neovisni ekspert. Prilikom ulaska u Crkvu savjetovao sam invalidima da suncobrane, klupe i stolice ostave vani kako policija ne bi imala izliku za djelovanje jer se isti mogu lažno prikazati kao hladno oružje – poslušali su me.

Drugo, policajac u oklopu i kacigi neranjiv je, jedini način zaustavljanja je podići mu vizir i zaustaviti izložen dijelove glave i vrata. Da su branitelji i invalidi borbeno djelovali, išli bi na oči, ali su samo ispruženom rukom zaustavili daljnja napredovanje u Crkvu! To je u zadanoj situaciji najmanje opasan i po zdravlje policajca bezopasan postupak. Kada bi primjerice pio primijenjen udarac u vrat policajac bi pao, ovaj je ostao stajati, dakle potpuno benigno i simbolično s obzorom na brutalnu silu koju je koristila policija. Naglašavam kako su invalidi i branitelji u Crkvi samo sjedili u klupama molili i pjevali, te nisu čak niti pomakli klupe kako bi napravili barikadu, nego su stoički trpili udarce. Dakle; Z. Grgić nikada nije rekao prosvjednicima da podižu vizir ili idu na oči već samo konstatirao kako ovi to nisu činili, iako su bili izloženi neprimjerenoj i gruboj sili”, kaže Grgić.

Nakon svega Grgić, član saborskog Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, sprema kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i Predraga Matića, zbog prekomjerne upotrebe sile i sramoćenja Republike Hrvatske, a najavljuje i tužbu Ustavnom sudu zbog ograničvanja prava na javni prosvjed. “Unutarnji nadzor je bezvrijedan ako su svi umočeni, možemo se uzdati jedino u parlamentarnu istragu”, kaže Grgić, napominjući kako Leko stopira saborsku istragu, a SDP zavlači imenovanje tijela za nadzor policije jer im sturčnjaci koje su predložila nezavisna građanska tijela nisu bili po volji. Među njima su pravnica Lidija Grčić, jedan od osnivača vojne policije, te pravnica i informatičarka Tadijana Vukušić.

Autor: Marcel Holjevac

Odgovori

Skip to content