Gjenero: Onaj tko pokuša dovoditi u pitanje odluke Predsjednice ili Ustavnog suda mora biti strogo politički kažnjen

Najava mogućeg državnog udara koju je putem Novog lista u petak lansirao “visokopozicionirani vladin izvor” ujedno je pokazatelj uzroka ranijih opetovanih pritisaka Zorana Milanovića na institucije predsjednice Republike i Ustavnog suda.

S takvim ocjenama slaže se i politički analitičar Davor Gjenero koji u autorskoj kolumni objavljenoj na portalu Direktno.hr analizira medijske najave moguće suspenzije Ustava i pokušaje preuzimanja vlasti od strane Milanovićeve tehničke vlade.

-Samo protudemokrati situaciju parlamentarne nestabilnosti iskorištavaju za vlastitu promociju, za lansiranje tvrdnje kako Ustav nije dobar okvir, kako je on pun rupa, kako je bolje nadomjestiti ga nekim oblikom autoritarne vladavine u kojoj bi vođi pripala velika moć. Samo protudemokrati u takvim situacijama nastoje potresti jedine stabilne stupove demokratskog poretka, instituciju predsjednika Republike, kao predstavnika svih građana i garanta stabilnosti ustavnog poretka, i Ustavni sud, kao kontrolnu vlast u društvu – upozorava politički analitičar Davor Gjenero.

Istup “visokopozicioniranog vladinog izvora” u Novom listu, i unatoč kasnijim pojašnjenjima, smatra prijetećim i politički iznimno štetnim.
-Iako je Milanović, nakon objave svog intimusa kako jednostavno ne bi priznao Predsjedničine odluke o raspuštanju njegove Vlade i imenovanju tehničke vlade, napravio korak unatrag, dan poslije pustivši u javnost tvrdnju da bi se protiv takve odluke borio Ustavnom tužbom pred Ustavnim sudom, inicijalna šteta je učinjena – ocjenjuje Gjenero.

Upozorava kako u ovom trenutku Hrvatska nema niti parlamenta niti vlade, ali ima predsjednicu Republike, sudbenu vlast i Ustavni sud
-Hrvatska u ovom trenutku nema niti parlamenta niti vlade. Ima, međutim, instituciju predsjednika Republike, ima sudbenu vlast i Ustavni sud, kao kontrolnu vlast. Logika na kojoj je zasnovan Ustav propisuje kako se valja ponašati u takvoj situaciji, a demokratska politička kultura nalaže da onaj tko pokuša takvu situaciju iskoristiti za unošenje nestabilnosti, ali i u takvim okolnostima utjecati na Predsjednicu ili Ustavni sud, te dovoditi u pitanje njihove na Ustavu zasnovane odluke, mora biti strogo politički kažnjen – navodi Gjenero.

Kao jedan od ključnih problema vidi činjenicu da javno mišljenje pokušavaju kreirati oni koji Ustav interpretiraju kao kuharicu.
-Da bi politički narod mogao rasudno odlučivati o političkoj odgovornosti, potrebni su, međutim, i slobodna javnost i znanje o političkim institucijama. Nažalost, malo je javnih osoba koje u ovakvom vremenu nastoje povoljno utjecati na razvoj demokratske političke kulture, kao što to radi profesor Smerdel, a u javnosti pretežu oni koji interpretacijom Ustava kao kuharice, kao priručnika za uporabu, kao oruđa u rukama onih koji imaju volju za moći, devastiraju ionako skromnu nacionalnu parlamentarnu političku kulturu – upozorava Gjenero.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content