Karamarko je ispao mudriji, a Milanović se do kraja diskreditirao

Dobro je što je javnost vidjela gdje su problemi i što se jasno vidjelo da neki dogovori i sporazumijevanja Edvarda Kardelja nisu rješenje za situaciju, tvrdi Tomac

Politički analitičar Zdravko Tomac u razgovoru za Direktno.hr prokomentirao je jučerašnji sastanak Mosta s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom.

“Kada se razgrne ova promidžba i pokušaj javne sjednice, da svatko pokupi što je moguće više političkih poena, da prebaci krivnju na druge za sadašnju pomutnju, ipak su se mogle vidjeti neke nove stvari. Prvo, vidjelo se da je Most potpuno odustao od biti svoje politike, odustao je od stručne Vlade i on predlaže političku Vladu, jednu pravu koaliciju, čime skače sebi u usta jer je rekao da neće ni s jednom strankom praviti koaliciju, a sada pravi koaliciju i s jednim i s drugim. Mislim da je to još više nemoguća misija od stručne Vlade”, kazao je Tomac.

Osoba koja nema legitimitet na izborima, ne može biti politički premijer, smatra Tomac.

“Ne može funkcionirati Vlada u kojoj će politički premijer biti osoba van stranaka, koja nema legitimitet na izborima. Pretpostavimo, da kad bi se prihvatio takav koncept, da bi dva potppredsjednika vlade bili Milanović i Karamarko, jedan za unutrašnju, jedan za vanjsku politiku i ne bi se mogli, ni smjeli, složiti ni o čemu. Zaboravlja se odgovornost i Milanovića i Karamarka, svakoga preko 800 tisuća glasova koji su dobili, Karamarko 30 tisuća više. Oni su dobili te glasove na određenim političkim programima, koji su ideološki i strateški suprotstavljeni”, objašnjava Zdravko Tomac.

Nastavlja i kako je moguće da dvjema koalicijama ‘pukne film’.

“Taj koncept je potpuni obrat. Ne znam jesu li u Mostu svjesni da su pogazili sve što su tvrdili. Kad su već pristali na koaliciju, a ne na stručnu vladu, jedini je izlaz da se odluče na jednu koaliciju ili nove izbore. Postoji i jedna nemoguća odluka, da velikim strankama ‘pukne film’ i da sjednu za stol i kažu ‘hajdemo naše dvije velike stranke napraviti stručnu vladu i prevladati ovu krizu, što će nam Most kao tutur'”, rekao je Tomac.

Usporedio je trenutnu situaciju sa znanstvenom fantastikom.

“Ovo izgleda kao znanstvena fantastika, međutim i ovo što smo danas slušali je znanstvena fantastika jer prije bi se HDZ i SDP dogovorili oko stručne vlade na godinu dana, nego da stvore jednu ovako veliku koaliciju u kojoj će biti ljudi s različitim vizijama o Hrvatskoj”, smatra Tomac.

U razgovoru za Direktno hr. rekao je i kako predsjednik HDZ-a nije porušio mostove za daljnje razgovore s Mostom.

“Karamarko je mudro govorio, nije porušio mostove za daljnje razgovore, a Milanović se suzdržavao, ali se uspio diskreditirati jer je rekao da mu treba mjesec dana, tako da mora prihvatiti ultimatum Mosta ili ne doći, što bi dalo Mostu izgovor da napravi koaliciju s HDZ-om. Mislim da u sadašnjim uvjetima, kad je Hrvatska ideološki podjeljena, kada je za Karamarka Tito zločinac, a za Milanovića najbolje što su Hrvati imali, kada jedni traže lustraciju, a drugi blokiranje istine – takva vlada ne može funkcionirati i najveća bi šteta bila za Hrvatsku da se takva Vlada pod pritiskom kreira”, kazao je politički analitičar.

Prisjetio se i nekih prošlih vremena.

“Svi mi, kao članovi Vlade, borili smo se za iste ciljeve i istu strategiju i zato je Vlada bila uspješna. U svim pitanjima, mene kao potpredsjednika SDP-a i Franje Gregurića iz HDZ-a nije bilo razlika. Vlada nacionalnog jedinstva moguća je ako postoji suglasnost o bitnim strateškim pitanjima. Nije moguća ta vlada u kojima će neki tvrditi da je Tito najbolje što smo imali, a drugi da je zločinac”, sjeća se Tomac.

Naglasio je kako su koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija ideološki suprotstavljene.

“I u drugim strateškim pitanjima su dvije koalicije suprotstavljene. One su, na suprotstavljenim ideologijama, zajedno dobile preko dvije trećine glasova građana i nemaju pravo odustati od toga što su tvrdili. Slaganje oko gospodarskih reformi je samo jedan dio, pogotovo zato što se sad predlaže politička, a ne stručna vlada. Prije dvije godine je Forum Hrvatske Sloge, odnosno tadašnji predsjednik Davorin Rudolf, vrlo razrađeno predložio model stručne vlade, koju bi svi podržali u Saboru, koja bi dobila desetak zadaća i onda u roku godinu, dvije izvršavala te zadaće nakon čega se raspisuju izbori. Šteta što Most nije uzeo taj prijedlog Davorina Rudolfa, ako se već ne može dobiti politička vlada”, objašnjava Tomac.

Dobre namjere često vode u pakao, kaže Tomac.

“Dobro je što je javnost vidjela gdje su problemi i što se jasno vidjelo da neki dogovori i sporazumijevanja Edvarda Kardelja nisu rješenje za današnju situaciju. Dobre namjere često vode u pakao, a dobre namjere Mosta nisu dosta, pogotovo što oni iz dana u dan iz temelja mijenjaju svoj koncept”, rekao je Zdravko Tomac.

Upitali smo ga što dalje?

“Sve je otvoreno, novi izbori ili dogovor oko stručne vlade, a ne političke vlade. Ta stručna vlada bi dobila određene zadatke da prođemo krizu i stvorila pretpostavke za nove izbore, gdje bi se vratili na pralamentarni sustav. Prvobitni model Mosta o ukidanju stranaka vlasti i opozicije i stvaranje nekog narodnog fronta je definitivno propao. Svi akteri se nalaze pred novim izazovom i možemo očekivati pokušaj raznih dogovora, ako se ne žele novi izbori. Ti dogovori mogu biti veliko iznenađenje. Kada bih ja bio na mjestu Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, ako bi htio biti odgovoran prema Hrvatskoj, sjeo bih za stol i bez posrednika se pokušao dogovoriti o stručnoj vladi kao prijelaznom rješenju do novih izbora”, kazao je Tomac.

Najboljim rješenjem smatra koaliciju Mosta i Domoljubne koalicije.

“Još bi bolje rješenje bilo da se Most opredijeli, da napravi koaliciju s Domoljubnom koalicijom jer su glasači jedne i druge koalicije željeli promjene. Most nema mandat da napravi koaliciju s SDP-om, ali ima mandat birača da napravi koaliciju s HDZ-om. Isto tako i HDZ, može s Mostom, ali ne sa SDP-om”, smatra Tomac.

O konstituiranju Sabora ‘na pet minuta’ kaže kako je to još jedan Milanovićev trik.

“Nove izbore raspisuje predsjednica države kada se ne može konstituirati ni Sabor ni vlada, Sabor se ne može konstituirati bez većine. Prema Ustavu, predsjednica je ta koja, u tom slučaju, kada je iscrpila sve mogućnosti da dobije većinu, raspisuje izbore. Obzirom na nepreciznost Ustava, bilo bi potrebno da Ustavni sud da autentično tumačenje Ustava kako se kriza ne bi produbljivala. Tvrdnja Milanovića da samo Sabor može raspisati izbore jednostavno ne stoji. Sabor može raspisati izbore kad se konstituira, ali upravo zato što se ne može konstituirati jer nema većine, onda to može jedino predsjednica. Milanovićev prijedlog da konstituira sabor ‘na pet minuta’ su njegovi trikovi da ostane trajno kao tehnička vlada, to je njegov štos. Pravit cirkus da se konstituira, pa da se raspusti, to bi isto bila prevara. Novi izbori su onda kad nema većine, to znači ako Most želi biti odgovoran prema Hrvatskoj, da ne dođe do novih izbora, on se mora odlučiti za jednu koaliciju, onda se dobiva većina i ne ide se na izbore. Ali Milanović pod svaku cijenu želi ostati na vlasti i pokušava napraviti nemoguću situaciju da on, kao tehnička vlada, traje do novih izbora”, zaključio je Tomac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content