JOSIP JOVIĆ: Tko s političarima tikve sadi…

Prije četiri godine HRT je bio na putu postati javnim servisom, upravu i urednike nije birala vlast, već predstavnici društvenih organizacija, a onda je Milanovićeva Vlada donijela zakon po kojemu je HRT stavljen izravno pod kapu Sabora, odnosno Vlade, odnosno vladajuće partije. Sada je druga konstelacija i po istom zakonu nova će vlast postaviti svoje ljude.

Složni partneri

U prošlom Vladinu mandatu imali smo nekoliko zakona napravljenih za jednog čovjeka. Jedan od tih, uz „lex Komadina“, „lex Perković“ ili „lex Lederer”, bijaše i „lex Radman“. Proveden je doduše natječaj, ali je i prije njegova raspisivanja bilo očito tko će izići pobjednikom. Goranu Radmanu i njegovoj ekipi moralo je odavno biti jasno kako će, dođe li i do promjene vlasti, morati drugima jednako ambicioznima prepustiti mjesto vođenje nacionalne radio-televizijske kuće.

Vlast se promijenila i istog časa mogao je ravnatelj podnijeti ostavku poput nekih drugih upravljača javnim tvrtkama. Ali ne, on se izgleda odlučio do kraja boriti za svoju poziciju na koju su ga postavili sada bivši Zoran Milanović i Ivo Josipović. Božo Petrov i Tomislav Karamarko su, barem kad je u pitanju vodstvo HRT-a, suglasni.

Radman je s politikom došao i s politikom mora otići. S jedne strane, u svoju obranu Radmanovi ljudi uz pomoć novinarskog društva, oporbenih političara i nekih udruga sa zakašnjenjem od četiri godine apeliraju na slobodu medija, demokraciju i interes građana. Još jedna u nizu floskula.

S druge strane, Kovačić iz Mosta ukazuje na sukobe interesa i nezakonitosti u poslovanju, dok Karamarako i Brkić iz HDZ-a govore o političkoj pristranosti, čemu bi se moglo dodati i regionalno uvezivanje, vulgarizacija sadržaja i još štošta drugoga.

I to mogu, dakako, biti izgovori, ma koliko bili istiniti.

Simbolička deklaracija

Jer, onaj tko ima televiziju ne mora osigurati vlast, ali onaj tko ima vlast sigurno, to je do sada uvijek tako bilo, želi imati i televiziju kao najjače medijsko promidžbeno sredstvo.

Izborni se pobjednici moraju i pred svojim biračima deklarirati. Reforme uprave i samouprave, monetarnog i poreznog sustava, itd. su na dugačkom štapu i ništa tu neće ići preko noći. Ali nekoliko simboličkih poteza mora se povući odmah.

Pored jasnog odmaka od regija na vanjskopolitičkom planu, pored neutralizacije lijevog terora na planu kulture, desno biračko tijelo očekuje promjene na javno-državnoj televiziji, kao i ukidanje ureda bivšega predsjednika te proglašenje gospodarskog pojasa.

JOSIP JOVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content