ZNANSTVENICI: Prve tri godine su najvažnije, a odnos s majkom oblikuje kasniji razvoj

– Razvoj mozga počinje već u trećem tjednu trudnoće, a traje cijeli život. Ipak, treba napomenuti kako su prve tri godine najvažnije – istaknula je Maja Tomasović, neuropedijatrica koja je u sklopu Tjedna mozga u četvrtak poslijepodne održala stručno predavanje “Razvojna odstupanja: bolest ili nezrelost mozga” u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića.

Govoreći o intrigantnom načinu funkcioniranja ljudskoga mozga istaknula je kako je deset posto novorođenčadi neurorizično, od čega tri posto ima uistinu visoki rizik.

– Razvoj mozga toliko je složen da je uistinu pravo čudo što se rodimo normalni. Zapravo, kada bismo snimili mozak na visokoj rezonanci vjerojatno bismo svi imali neko oštećenje, ali dakako, ne u funkcionalnom području – istaknula je Tomasović.

Utješila je roditelje adolescenata naglasivši kako oni uglavnom imaju opravdanje za svoja ponašanja i pogrešnu percepciju, jer im korteks nije zreo, ali i naglasila kako zrelost ovisi upravo o njihovim aktivnostima, odnosno onome što čine ili ne čine.

O odnosu emocionalne privrženosti i mozga govorila je Irena Mišetić, mr. spec. kliničke psihologije.

– Istina je, okolinski utjecaj, primarno odnos s majkom, oblikuje naš kasniji razvoj na više razina, budući da je emocionalna privrženost svakog djeteta ključna za psihološku dobrobit. Privrženost uglavnom nastaje od šestog tjedna do šestog mjeseca života, a veze jačaju do djetetove druge godine, tada majka već samom nazočnošću može utješiti dijete. U tom razdoblju iznimno je važno da je majka usmjerena na dijete, da je emocionalno dostupna i osjetljiva, te da pravovremeno reagira – kazala je psihologinja Mišetić.

Istaknula je kako odnos roditelja uvelike utječe na to kakvi ćemo, kada odrastemo, biti u odnosu s drugim ljudima, prijateljima, kolegama, ali i partnerima.

– Ako su roditelji izbjegavali potrebe djece oni će u odrasloj dobi vrlo vjerojatno biti više usmjereni karijeri, emocionalno hladni, nesigurni ili će stalno tražiti potvrde, imati lošu sliku o sebi, bit će konfliktni ili pak izbjegavati dodire, ovisno o tipu roditelja. Stoga bi svakako trebalo obratiti posebnu pozornost na privrženost prema djeci u najranijoj dobi – zaključila je Mišetić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content