NEMILOSRDNA BITKA ZA KUPCE: Ovo je TOP 10 trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

Prošle su godine ukupni prihodi top deset trgovačkih lanaca u maloprodaji prešli granicu od 35 milijardi kuna

Top deset trgovačkih lanaca u maloprodaji u 2015. godini ostvarilo je ukupne prihode od 35,4 milijarde kuna, a vodeća tri trgovca u zemlji i dalje su Konzum, Plodine i Lidl, pokazuju podaci Fine. Istih deset trgovaca 2014. je ostvarilo gotovo 32 milijarde kuna prihoda, pa su u godinu dana rasli 3,4 milijarde kuna ili 10,7 posto.

Očito pogurani oporavkom tržišta maloprodaje i rekordnom turističkom sezonom, sedam od deset vodećih trgovaca lani je u prihodima imalo dvoznamenkast rast. Konzum je u prvoj punoj poslovnoj godini s integriranim prihodima Mercatora u Hrvatskoj dosegnuo 14,94 milijarde kuna prihoda, što je gotovo 1,5 milijardi kuna više nego 2014. godine. Konzum je i udvostručio neto dobit na 234,6 milijuna kuna. Riječke Plodine u vlasništvu poduzetnika Mile Ćurkovića uspjele su povećati ukupne prihode sa 3,4 milijarde kuna iz 2014. godine na 3,88 milijardi kuna u 2015. godini i tako zadržati drugu poziciju najvećeg trgovačkog lanca, kojoj se značajno približio i Lidl, koji proteklih godina nezaustavljivo raste.

Spar i dalje u minusu

Lidl je u proteklih šest godina na hrvatskom tržištu narastao sa 1,64 milijarde kuna prihoda, koliko je taj njemački diskonter ostvario 2009. godine, na više od 3,7 milijardi kuna prošle godine. Samo u proteklih godinu dana prihodi su im rasli za daljnjih 11,5 posto, a u trećoj uzastopnoj godini poslovanja s dobiti na hrvatskom tržištu, ona se gotovo udvostručila i premašila 185,4 milijuna kuna. Prava snaga njemačke Schwartz grupe na hrvatskom tržištu vidi se kada se odličnoj poziciji Lidla pribroji i Kaufland, koji je lani rastao u prihodima nešto skromnijih 6,2 posto, na 3,2 milijarde kuna. Kaufland je u 2015. godini konačno uspio stići do plusa na hrvatskom tržištu s ostvarenom neto dobiti od 6,7 milijuna kuna. Od inozemnih trgovačkih lanaca, daljnji je rast na hrvatskom tržištu nastavio i austrijski Spar. Štoviše, prema postotnom rastu upravo je Spar u 2015. godini imao najveći rast prihoda od 14,6 posto, na 2,5 milijardi kuna. Unatoč takvom rastu prihoda, Spar i dalje posluje s minusom, koji je lani iznosio 120,8 milijuna kuna.

grafiq3

Stagnacija Bille

Trgovački lanac Billa, član njemačke Rewe grupe, za koju se već neko vrijeme nagađa da traži kupca i odlazi s hrvatskog tržišta, jedini je među top-trgovcima koji je lani stagnirao. S ostvarenim prihodima od 1,68 milijardi kuna, Billa je rasla samo 2,8 posto, a gubitak je povećala na 83,2 milijuna kuna.

Podaci Fine iz financijskih izvješća kompanija otkrivaju da su i nešto manji domaći trgovački lanci uspjeli održati, pa i ojačati poziciju bez obzira na jaku inozemnu konkurenciju. Najviše su rasli “dalmatinski trgovci”, koji očito sve više profitiraju od turističkog rasta i potrošnje. Splitski Tommy u vlasništvu poduzetnika Tomislava Mamića lani je u prihodima rastao 9,6 posto, na 2,3 milijarde kuna, a ostvario je i značajnu dobit od 105 milijuna kuna. Većina od 187 Tommyjevih trgovina u četiri je dalmatinske županije. Studenac, trgovački lanac u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića, sa sjedištem u Omišu, imao je dvoznamenkast rast prihoda od 12,3 posto i značajnu dobit, od 60,5 milijuna kuna.

Regionalni koncept

Križevački KTC, koji se također odlučio za regionalni koncept, uz nešto je proširenu djelatnost i na poljoprivredu, ugostiteljstvo i benzinske postaje lani povećao prihod na 1,28 milijardi kuna i tako uspio ostati među top 10 trgovaca u zemlji. Najslabiji na listi s ukupnim prihodima, nešto manjim od pola milijuna kuna, na desetom je mjestu – Metss iz Čakovca. Njegova je strategija također regionalni koncept s maloprodajnom mrežom od 181 prodavaonice prehrambeno-mješovite te šest prodavaonica tehničke robe i građevinskog materijala.

Prema podacima Fine, u trgovini je u 2015. godini ukupno radilo 25.980 poduzetnika, dakle svaki četvrti poduzetnik u zemlji. Ukupno su ostvarili 217,9 milijardi kuna, odnosno 34,1 posto prihoda svih poduzetnika u zemlji.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content