Hoće li ikad odgovarati bivši SDP-ov ministar koji je štitio Perkovića i Mustača?

Nakon današnje presude u Münchenu, gdje su bivši pripadnici jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine, postavlja se pitanje što će se dogoditi s onima koji su takvu odluku, ali i cijelo suđenje – željeli onemogućiti.

Jedna od osoba koja se posebno ističe je bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je još 2013. godine, u srpnju, izjavio da će o razgovorima s Europskom komisijom ovisiti hoće li Hrvatska izručivati svoje građane po europskom uhidbenom nalogu ostalim članicama EU-a za sva kaznena djela ili samo ona počinjena nakon 2002., kako je propisano zakonom o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a.

U kolovozu iste godine je glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Europske komisije Vivian Reding, Mina Andreeva, izjavila da Hrvatska mora do 23. kolovoza predati Europskoj uniji točan rok do kojega će uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom. Reding je u pismu upućenom Miljeniću koncem sprnja napisala kako ono što Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba korigirati, kazala je Andreeva.

Tako je 28. kolovoza iste godine Miljenić napokon izjavio da će Vlada u redovitoj proceduri mijenjati ‘Lex Perković’, a nakon prigovora Europske komisije, postignut je konačno dogovor i kompromis, te je izmjena zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga stupila na snagu 1. siječnja 2014. godine, kad su uhićeni Perković i Mustač.

Činjenica je da ih tadašnji ministar pravosuđa nije uspio obraniti da stanu pred lice zakona, a hoće li ikad biti kažnjen zato što je to pokušao učiniti, kad već pravda nije izvedena “na čistac” u Hrvatskoj, ostaje upitno. Vrlo upitno.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content