POPUT PIJANIH MILIJARDERA: Provjerite kako su kukuriku ministri rasipali naš novac

Repovi bivše Kukuriku vlade, koja se sada upakirala u Narodnu koaliciju polako ali sigurno izlaze na vidjelo nalazom Državne revizije. Ista je pak utvrdila niz nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih poslova kojim je upravljala Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a. Od konca 2013. do kraja prošle godine to je ministarstvo administrativnoj tajnici isplatilo gotovo 300 tisuća kuna bruto preko ugovora o djelu za poslove koje je trebala obavljati u sklopu redovitog rada, ali iz stranke bivše ministrice poručuju da je spomenuta djelatnica plaćena za poslove koji nisu u opisu radnog mjesta.

O cijelom slučaju oglasio se i HNS-ov Igor Kolman koji sumnja da im se cijela priča podmeće mjesec dana uoči izbora, dok prozvana Pusić poručuje kako nalaz Državne revizije nije vidjela, ali ako u njemu navedeno stoji, tada je tajnica sve to i zaslužila. Tu priči nije kraj, već ona poprima epilog pa je tako otkriveno kako je za potrebe predstavništva Hrvatske pri EU i veleposlanstva u Belgiji u ožujku 2013. ministarstvo, po odluci tadašnje vlade, kupilo zgradu u Bruxellesu. Nekretnina je to veća od četiri tisuće četvornih metara sa 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata arhive, a za koju je izdvojeno 88 milijuna kuna. Ista nije dovršena pa je izrađeno idejno rješenje za rekonstrukciju prema kojem u nju valja uložiti još 21 milijun kuna, s obzirom na to da ta ideja nikada nije realizirana objekt se i dalje vodi kao građevinski objekt u pripremi pa je za smještajne potrebe diplomatskih predstavništava u tome gradu svo vrijeme plaćan i zakup. U 2015. kreiran je izvedbeni projekt i troškovnih prema kojem je ispalo da bi troškovi rekonstrukcije iznosili 40 milijuna kuna, što je dvostruko više nego što se isprva računalo. Uz to, u mandatu Vesne Pusić za odvjetničke i javnobilježničke usluge, usluge tehničkog pregleda te režije iz proračuna je izdvojeno 1,2 milijuna kuna. O sličnom rasipništvu od strane HNS-a javnost je svjedočila i onda kada je ”pala” bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je državni proračun shvatila kao osobni bankomat.

– Tu dakako priči nije kraj, jer i u Ministarstvu turizma kojim je vladao IDS-ov Dario Lorencin trošilo se kao da resorom upravljaju pijani milijarderi, a ne političari zdravog razuma s dozom odgovornosti. Naime, tijekom 2015. prema ugovorima o djelu u tom je ministarstvu isplaćeno 691 628 kn, a bili su sklopljeni s 21 vanjskim suradnikom. Pri tome su pojedini ugovori zaključeni za obavljanje poslova koji inače spadaju u redovnu djelatnost Ministarstva, kao što su kadrovski i arhivski poslovi, izrada prijedloga raznih akata, priprema sjednica kolegija, organiziranje sastanaka i vođenje zapisnika, arhivski poslovi, unos podataka u računalo i drugo, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Također, temeljem ugovora o djelu isplaćen je trostruko veći iznos od zakonski dopuštenih 2 posto ukupnog iznosa sredstava za osnovne plaće djelatnika Ministarstva, što je za 2015. iznosilo 200 924 kn. Revizori napominju da je isplaćeni iznos prošle godine bio za 232 013 kune viši u odnosu na prethodnu godini kada su navedeni rashodi iznosili 459 615 kn te da su na istu nepravilnost ukazivali i u prethodnim godinama. Rashodi po ugovoru o djelu su 2011. iznosili 10,8 %, u 2012. iznosili su 7,1 %, a u 2013. iznosili su 5,3 % rashoda za plaće zaposlenika. Jedino su u 2014. navedeni rashodi iznosili 1,9 % rashoda za plaće zaposlenika, čime su bili u granicama zakonom propisanog postotka, da bi u 2015. bili opet povećani.

Podsjetimo i na još jednog člana bivše vlade. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić i još dvoje članova Uprave, Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru koji su sklopili u razdoblju 2014. – 2105., tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

Sada vodeći ljudi iz sektora drvne industrije poručuju – do bonusa su došli povećanjem cijena sirovina, čime je sektor izgubio više od 700 milijuna kuna. Tvrde kako je tvrtka 2012. povećala cijene sirovine do 12 posto, a iz Hrvatskih šuma poručuju da su im cijene sirovine najniže u regiji.

Iz Hrvatskog sindikata šumarstva navode kako su unatoč smanjenju prihoda Hrvatske šume imale veliko povećanje dobiti, i to navodno zbog smanjivanja broja radnika i njihova prava.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content