PROJEKT ‘ADRIA WEALTH’ Turistički djelatnici i novinari upoznaju baštinu Dalmatinske zagore

Izvor slike: dalmatinskazagora.hr

Sudionike je osobito zanimao Muzej Sinjske alke, koji je otvoren prošle godine

U organizaciji Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije (RERA) pedesetak turističkih djelatnika, hotelijera, vodiča i novinara posjetilo je u četvrtak Sinj i Vrliku kako bi se detaljnije upoznali s kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama te turističkim mogućnostima Dalmatinske zagore.

Taj edukativni izlet, kako je rekla njegova koordinatorica Kristijana Čolović, organiziran je u sklopu projekta “Adria Wealth”, financiranog iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic radi boljeg upoznavanja atraktivnih turističkih odredišta u Cetinskoj krajini i njihova čvršćeg povezivanja sa Splitom, odakle će se turiste ubuduće usmjeravati i na posjet Dalmatinskoj zagori.

Sudionike je osobito zanimao Muzej Sinjske alke, koji je otvoren prošle godine u povodu njezine 300. obljetnice i u kojem je stalni postav kolone alkara i njihovih konja, izrađen od drveta u prirodnoj veličini, te opreme i dokumentacije o povijesti Sinjske alke.

U proteklih godinu dana, otkako je otvoren, alkarski muzej obišlo je 40.000 posjetitelja, a sljedećih godina taj će broj, prema našim procjenama, rasti, rekao je voditelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić.

Po njegovim riječima, namjera je da se u sklopu turističke ponude Cetinske krajine omogući i jahanje alkarskih konja koji se se natječu.

“Muzej Sinjske alke s Muzejom Vučedolom u Vukovaru i Muzejom krapinskog neandetarlca planiraju uz pomoć Hrvatske turističke zajednice osmisliti zajedničku turističku ponudu na međunarodnome tržištu”, rekao je Filipović Grčić.

Ravnateljica Turističke zajednice Sinja Monika Vrgoč rekla je kako je turistička ponuda Dalmatinske zagore predstavljena na turističkim sajmovima u Berlinu i Lionu, a planirano je i predstavljanje u Pragu.

Sudionici današnjeg izleta posjetili su i samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje ih je fra Gabriel Jurišić upoznao s poviješću tog samostana. Podsjetio je da je osmanlijska vojska 1715. godine napala Sinj, a branitelji u tvrđavi sedam su dana odolijevali napadima. Nakon povlačenja osmanlijske vojske, sinjski su branitelji rekli kako su sigurni da im je pomogla Gospa, koja je dobila ime Čudotvorna Gospa Sinjska, objasnio je fra Jurić. Sliku Gospe u Sinj su donijeli izbjeglice iz Rame, koji su u Dalmatinsku zagoru došli bježeći pred Osmanlijama. Gradonačelnica Sinja Sandra Križanac istaknula je kako je Čudotvorna Gospa Sinjska simbol Sinja.

Sudionici današnjeg edukativnog izleta bili su i na promatračnici Sinjske tvrđave, a kulturni program priredile su im sinjske mažoretkinje. Nakon Sinja posjetili su Vrliku, gdje su se upoznali s prirodnim bogatstvom rijeke Vrlike, a Vrličani su za goste otplesali poznato Vrličko kolo.

Sutra je planiran posjet Klisu i Trilju. U sklopu upoznavanja s turističkim mogućnostima Dalmatinske zagore, u srijedu je u Splitu promotivno prikazan i film o mogućnostima razvoja turizma u Dalmatinskoj zagori.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content