BISKUP KOŠIĆ: Zašto se progone najbolji naši sinovi?

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u utorak 18. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa sisački biskup Vlado Košić.

U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral branitelja vlč. Mladen Vidak, kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, vicekancelar vlč. Janko Lulić i župnik iz Prelošćice vlč. Damir Ceković.

Uz brojne vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih misi je prisustvovalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem i predsjednicom županijske skupštine Ivankom Roksandić, izaslanik predsjednice Ante Deur te generali Josip Lucić i Drago Matanović.

U homiliji biskup je podsjetio kako je 18. listopada, blagdan sv. Luke evanđeliste, izabran za Dan branitelja županije jer je na ovaj dan prije 25 godina obranjen dio područja grada Petrinje, tj. Novi Farkašić, ali s njim i pet sela s desne obale rijeke Kupe, što je bila poslije u VRA Oluji „odskočna daska“ za oslobađanje i Petrinje i Gline, te potiskivanje agresora s cijelog područja Banovine.

„Sveti Luka evanđelista, pisac je trećeg evanđelja i Djela apostolskih, liječnik koji je istražio život i poruke Isusa iz Nazareta te pronosio kršćansku vjeru kao vjerni pratilac svetog apostola Pavla, pisac evanđelja koje se naziva i ‘evanđelje siromaha’ jer u njemu pokazuje poseban Isusov osjećaj za siromašne, bolesne i grješne.

Upravo su ti ranjeni ljudi, pripadnici marginalnih skupina, bili prvi adresati Isusova naviještanja Radosne vijesti spasenja, tako da je to evanđelje znak posebnih gesta Božjeg milosrđa koje je donio Isus Krist.

Zar nisu i naši branitelji shvatili da je u danima napada na Domovinu bilo potrebno djelovati, pa i u opasnosti da se izgubi život ili bude teško ranjen? Zar nisu naši hrvatski branitelji bili nošeni upravo ljubavlju prema ugroženima, prognanima i osiromašenima, koje je srpski agresor protjerao, uništio im imovinu i želio izbaciti iz svoje zamišljene države?

No, to su bili hrabri ljudi koji nisu željeli prihvatiti nepravdu i stali su joj na put, prepriječili su svojim životima daljnji napredak tog zla, znajući da samo ako padne sila i nepravda, naš narod može opstati i imati budućnost. Doista, naše branitelje i svetog Luku povezuje taj osjećaj za siromahe. Sv. Luka prikazuje Isusa punog sućuti prema onima koji su potrebni, a branitelji upravo slijede Isusov primjer i pružaju takvima pomoć, pa i ugrožavajući vlastite živote“, poručio je biskup.

Biskupova homilija

U nastavku biskup je progovorio o braniteljima koje se bez osnove javno odbacuje i žigoše nazivajući ih pogrdnim imenima i hrvatske ih se vlasti i mediji odriču, a oni su ginuli za Domovinu i bili najhrabriji borci za slobodu svoga naroda.

„Oni su išli u boj za narod svoj i ginuli za Domovinu, a danas ih se neki stide i proglašavaju ih fašistima, što je nepravda i neistina. Upravo prema poginulim mladićima, kao što je bio Francuz Jean Michel Nicolier, dragovoljac, koji je branio Vukovar i Hrvatsku i zato bio mučki ubijen na Ovčari. Zar se mi trebamo odreći takvih junaka i zar smijemo prezreti krv koju su oni prolili za našu slobodu? O tome trebaju razmišljati oni koji osporavaju pozdrave i znakovlje naših hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

A to je samo dio scenarija koji se stvarao sve ove godine da bi se tom pričom uništilo našu Domovinu. Izmišljaju se borci za Hrvatsku među redovima boljševika, premda je jasno svima da su se sa crvenom zvijezdom na čelu oni borili protiv Hrvatske a za Jugoslaviju, čija je vojska u Domovinskom ratu razarala našu zemlju i ubijala naše branitelje i civile. A da bi se uzvisilo laž, treba istinu sakriti i zanijekati.

To čine oni koji se još danas pozdravljaju komunističkim pozdravom, želeći spasiti zločinačku ideologiju koja je posijala smrt i hrvatskim leševima ispunila i Hudu jamu, i Tezno, i Macelj, i Jazovku i tolika brojna grobišta po Sloveniji, Hrvatskoj i BIH“, ustvrdio je biskup te se zapitao zašto se unose takve floskule u naše duše. „Zašto se progone najbolji naši sinovi koji su dali sve, svoje živote, svoje zdravlje, svoje sposobnosti i svoju ljubav za našu Domovinu? Odgovor je jasan: jer se ne mogu pomiriti s činjenicom da Hrvatska postoji. A ona postoji, izborena krvlju i nevinim životima naših heroja, mučenika, onih koji su vjerovali u ideale pravednosti, istine i slobode i žrtvovali se za njih“.

Na kraju biskup je rekao kako se mi danas molimo za sve poginule, za sve koje još uvijek zovemo ‘nestalima’ jer nam agresor ne želi otkriti njihove grobove i istinu gdje su završili te za sve umrle hrvatske branitelje – koji su obranili Domovinu, ali su pali kao vitezovi pokošeni poput klasja čija se zrnja polažu u brazdu da bi iz njih izniknuo novi, još jači život.

„Pred tim hrabrim ljudima, kojima se trebamo uvijek diviti i zahvaljivati i nikada ih ne zaboraviti, osjećamo se posve maleni, jer njihova veličina bi trebala biti primjer mladim naraštajima i čija bi se hrabra djela trebala prepričavati ne samo u obiteljima nego i učiti u školama, gledati u filmovima i neprestano iznositi u medijima – što na žalost nije slučaj! – jer oni zavrjeđuju našu ljubav i zahvalnost, naše trajno sjećanje i našu molitvu“.

Prije mise na Gradskom groblju Viktorovac, kod središnjeg križa, održano je polaganje svijeća i molitva za poginule branitelje, a koju su predvodili vlč. Branko Koretić i sisački imam Alem Crnkić.

Nakon mise ispred Biskupijskog ordinarijata u Sisku održana je i središnja svečanost proslave Dana branitelja i postrojavanje pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata kojima je uz Predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović nazočio i biskup Košić.

Izvor

Odgovori

Skip to content