Šuplje ruske mreže u Hrvatskoj

Malo se toga, ili ništa, od sloma SSSR-a promijenilo u ruskim službama. „Modus operandi“ ostao je neučinkovit, kominternovski, i za Ruse Sovjetski Savez kao da nije nikad propao: strah pandemijskih razmjera i komunistička despotija ostali su isti i jednako okrutni.

Tražena očinska figura postao je patuljasti Vladimir Putin. I nakon sloma SSSR-a ostala je trajna frustracija uvoznom tehnologijom, devizama i uzaludnim ruskim naporima da nakon toliko stoljeća i još više pokušaja konačno izbiju na sjeverne obale Sredozemlja (Grčka, Albanija, Crna Gora, Hrvatska ili makar Savudrijska vala) te se konačno dočepaju svoje luke – pomorske baze. To je geopolitička dioptrija kroz koju valja gledati ruske ambicije u Hrvatskoj bilo da ‘zavođenje’ suradnika ide kroz književno-intelektualnu skupinu ili to rade neposredno kroz hrvatsku Vladu, kao kad su se uz pomoć Zorana Milanovića i njegova ministra Kotromanovića pokušali dočepati nekih vojnih pomorskih baza na Jadranu, konkretno vojne baze Kovčanje u malološinjskom zaljevu.

Stara kominternovska centrala na čelu s Irinom Aleksander Kunjinom (1900. – 2002.) koja je sjajno funkcionirala u Zagrebu za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, za NDH kao i prvih godina Titove Jugoslavije imala je zamjetne uspjehe. Jugoslavensko-sovjetski odnosi imali su svoje oscilacije od velikog razlaza do nikad iskrenog pomirenja i s vremenom je „Iročkin“ centar u Zagrebu zamijenjen sličnom, ali daleko manje sposobnom osobom: Natalijom Vorobjovom Hržić (1948.). Nadriumjetnicom širokih interesa: poetesom, prevoditeljicom, glumicom, šaptačicom ljudima, članicom saveza pisaca Rusije, članicom novinara Rusije, članicom DHK, članicom Ruske književne akademije, članicom Slavenske akademije umjetnosti i književnosti, dobitnicom najsjajnijih ruskih odličja poput „Ordena Katerine Velike“, „Ordena Lomonosova“ pa „Zlatnom medaljom za iznimne zasluge za procvat, sjaj i slavu Rusije“… nema kraja ordenjima i pohvalama. Naročito se urazdoblju 1988. do 1990., kad je bilo očito da se SFRJ raspada, pojačava sovjetski interes za Hrvatsku pa se formiraju uporišta agenturnog tipa u više smjerova: metodologija mješanih brakova, intelektualni kružoci sveslavenskih duša te zavrbovani i kompromitirani hrvatski gospodarstvenici.

Ipak postoji stanovita razlika: Irina Aleksander, doista spretna i pismena osoba, bila je supruga Božidara Aleksandera, velikog zagrebačkog industrijalca, predsjednika industrijalaca Kraljevine Jugoslavije. Njezin je stan u Đorđićevoj bio između dva svjetska rata najpoznatiji ljevičarski salon gdje su kod Iročke po svoju agitpropovsku apanažu dolazili „ugledniji ljevičari“ toga doba na čelu s Miroslavom Krležom. Natalija Vorobjova Hržić nije ni pribižno kalibar spomenute Irine Aleksander, njena udaja za Olega Hržića u Moskvi ne može se usporediti s Irininom „akvizicijom“ Božidara Aleksandera. Oleg Hržić, sin Borisa Hržića dopisnika „Vjesnika“ u Moskvi, tipično je spadalo zlatne komunističke mladeži, zgubidan koji je Bogu krao moskovske dane i studirao arhitekturu, a diplomirao u Sarajevu?! Takva mu je po prilici i karijera: dizajner namještaja, scenograf, „instalater“ i performer, uglavnom niškoristi. Početkom 90-ih Natalija se rastala od „potrošenog“ Olega.

Natalija Vorobjova udaje se za Olega Hržića 1973. godine, a u Zagreb mladi par stiže 1974. godine. Jugoslavensko joj je državljanstvo 1983. godine (kad je dobila dopust sovjetske centrale, odmah se i razvela) sredio Predrag Matvejević preko Budimira Lončara, ali tek nakon što je, sudeći prema tvrdnjama dobro upućenih, postala svojevrsna miljenica komunističkog moćnika u tom trenutku na poziciji ministra vanjskih poslova SFRJ.

Zanimljiva je i epizoda kad su Natalijini roditelji, majka Ženja i otac Juraj 1977. godine stigli u posjet kćerki u Zagreb i onda preko Rijeke emigrirali u SAD. U tom trenutku otac Juraj bio je zamjenik ministra kemijske industrije SSSR, a svi se dobro sjećamo da u to vrijeme ni dobitnici Nobela nisu mogli otići do Stokholma nagradu preuzeti.

Od prvih zagrebačkih dana Natalija Hržić u svom stanu na Mažurancu održava puni aktivitet društvenih događanja i biti pozvan na te susrete zagrebački establišment doživljava kao vrhunsko javno priznanje. I sve to kraljici zagrebačkih salona uspijeva sa skromnom mirovinom od 3 000 kuna mjesečno(?!) posebno od kada je gospođa Vorobjova postala „akviziter“ za ruske i sveslavenske umjetničke i književne akademije koje neposredno kontroliraju ruske službe i Ruska pravoslavna crkva. S te pozicije regrutira ugledne hrvatske intelektualace i društveno priznate osobe. Možda je početak njenih akviziterskih aktivnosti pjesma posvećena Božu Biškupiću (zbirka pjesama „Proročanski prsti“, najdugovječnijem hrvatskom ministru ( 11 godina ministar kulture), i njegovom krugu prijatelja i (interesnih) poznanika(?) a onda se po naputku centrale interes usmjerava prema “autonomaškom” Dubrovniku, pa slijede Luko Paljetak i Nina Obuljen: svi redom primljeni u Rusku književnu akademiju uz njeno jamstvo i preporuku. Primljen je čak srpsko-hrvatski harlekin Igor Mandić i kazalištarac Miro Gavran, kao i pjesnik i teolog Ivan Golub.

Grupa hrvatskih „naftaša“ s dubokim korijenjem u SSSR-u/Rusiji poput Gregorića, Šterna, Špiljaka, Valentića, Umičevića… nije mogla upasti u umjetničku kvotu sveslavenskih umjetničkih i književnih akademija, jer nisu pjesnički nadareni, oni su potpali pod druge, nimalo umjetničke ruske institucije i oni uopće nisu slobodni ljudi.

Ne treba smetnuti s uma da je otac Nine Obuljen, gradonačelnik Dubrovnika Nikola Ćićo Obuljen, pod krinkom vraćanja Dubrovniku identitet Svetog Vlaha zapravo vrlo ozbiljno kombinirao s autonomijom Dubrovnika izvan Republike Hrvatske, tj. kombinirao obnovu i restauraciju Dubrovačke Republike u ratnim vremenima dok je Hrvatska napadnuta od srbo-srbijanskog agresora.

Rusima je cilj bio dolazak na Jadransko more i dubrovačka luka Gruž bila je jedna od ruskih opcija, a Srbijancima bi u tom slučaju bila poklonjena dubrovačka povijest i prošlost: onih 400 godina služenja Turcima. To je bio način da se uz pomoć „srpskog“ Dubrovnika Srbija priključili zapadnom civilizacijskom krugu i oslobodi stigme turskih slugu.

„Ribar plete mrižu svoju“, tako i ruske službe u Hrvatskoj čine to isto, uostalom to im je posao, međutim zašto predsjednik Vlade, Andrej Plenković, gleda svojoj ministrici kroz prste njezinu prilično nedomoljubnu aktivnost s Rusima i zaštitnički gard prema HAVC-u, čak i nakon nalaza državne revizije još nije do kraja razvidno. Ostavka Hribara samo je čepljenje zdravih očiju ako se pronevjere u HAVC-u ne procesuiraju kazneno zajedno sa svim HAVC-ovim zakrilnicima Ninom Obuljen (nekad članica HAVC-ova Upravnog odbora), bivšim ministrom Berislavom Šipušem i bivšom ministricom Andreom Violić. U ovom trenutku ostavka ministrica Ninine Obuljen je minimum političke odgovornosti.

L.C./hrsvijet.net

1 comment

  1. Branko Borlak

    Odličan članak !! Nažalost te udbaške službe i dalje vladaju Hrvatskom Državom ,yu tvzagreb opet zove davora šterna da laže o ini ,čovijek je za šako škuda prodao rusima naftna polja u sibiru,u dubrovniku zastupa ruskog oligarha u kupovini hotela ,, belvederea ,, zanimljivo da je ,,Ina,, jedan od većih dionićara tog hotela tom rusu p’rodala svoj dioničarski dio ,pozicija hotela vrhunska sa pogledom na stari grad ,investicija ne može propasti !! Kako dalje Hrvatska može sa ovakvim pojedincima ,koje bi kinezi za tri dana riješili …. i metak u glavu ,a ne da nam se cereka sa te srboslavenske televizije ,i kad čemo napokon imati hrvatsku televiziju !

Odgovori

Skip to content