DR. MARKO JUKIĆ: Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske (28. svibnja)

Treba podsjetiti na povijesne dane domoljublja, dane kada je stvarana Hrvatska vojska 1991. godine. Bili su to dani ponosa, prkosa, odricanja i stradanja hrvatskih domoljuba koji su goloruki stali pred vojne transportere, tenkove i puščane cijevi.

Iz tog domoljubnog zanosa stvorena je Hrvatska vojska, stvorena je demokratska Republika Hrvatska. Stvaranje vojne sile u ratu, u vrijeme kada Hrvatsku kao državu nitko nije želio niti podržavao, je ostvarenje nemoguće misije koju su ostvarili hrvatski branitelji pod vodstvom dr. Franje Tuđmana.

Preteča Hrvatske vojske bio je Zbor narodne garde koji je formiran odlukom Predsjednika dr. Franje Tuđmana 20. travnja 1991. godine (Odluka o ustrojstvu Zbora narodne garde). Hrvatsku Teritorijalnu obranu su razoružali komunisti, Ivica Račan i drugovi, jer su oružje TO dali Jugoslavenskoj narodnoj armiji koja je to oružje dala pobunjenim Srbima koji su izvršili oružanu pobunu i okupirali 26% teritorija RH. Nakon razoružavanja Teritorijalne obrane u Hrvatskoj je formiran Zbor narodne garde (ZNG) s ciljem obrane teritorijalnog integriteta RH. Zbor narodne garde je bio pod zapovjedništvom Ministarstva obrane a u okviru Ministarstva unutarnjih poslova.ZNGzastava-391x178

Zadaće ZNG-a bile su zaštita državne granice i teritorijalnog integriteta RH te zaštita od narušavanja javnog reda i mira, zaštita od terorističkih prijetnji i djelovanja.

Prva smotra postrojbi Zbora narodne garde održana je 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK“Zagreb“ u Zagrebu. Na smotri su dodijeljene zastave brigadama i položena je svečana prisega. Danas taj datum slavimo kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao:

“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

Ispred Predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Poslije svečane prisege domovini, predsjednik Tuđman predao je zastave zapovjednicima postrojenih brigada, a potom odaslao glavne poruke:

“Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu jer ima onih, koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, imat ćemo onoliko, koliko je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda.”

Sustav vođenja i zapovijedanja, u početku, nije bio jasno definiran pa su nastajali nesporazumi oko nadležnosti. ZNG je tako bio pod dvojnom nadležnosti, MUP-a i Ministarstva obrane. Lokalni krizni štabovi su također bili uključeni u zapovijedanje iako nisu imali vojničkih znanja osim onih pojedinaca koji su prije bili profesionalni vojnici ili su prošli obuku za vrijeme služenja vojnoga roka.

Hrvatska stranka prava organizirala je svoje oružane odrede, Hrvatske obrambene snage (HOS), HOSoznakakoje su bile privatno naoružane, razmjerno dobro obučene i uvježbane na taktičkoj razini te raspoređene na kritična mjesta na bojištima. Krajem 1991. i početkom 1992. godine su jedinice HOS-a postale sastavni dio Hrvatske vojske.

U rujnu 1991. godine se oružana snage organiziraju u jedinstvenu Hrvatsku vojsku a 21. rujna 1991. godine se uspostavlja Glavni stožer Hrvatske vojske. Dana 3. studenoga 1991. godine su jedinice ZNG-a formalno preimenovane u Hrvatsku vojsku.

HOSzastava

Ratna zastava HOS-a

Udarnu snagu Kopnene vojske činile su gardijske postrojbe oslonjene na profesionalni kadar; važan doprinos sposobnosti oružane sile davala je i Specijalna policija RH. Pored Kopnene vojske organizirao je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatska ratna mornarica. Svi rodovi vojske su dali svoj doprinos očuvanju RH a kasnije i oslobađanju okupiranih područja.

Oružane snage Republike Hrvatske bile su u ratnom ustroju sve do 12. ožujka 1996., kad su odlukom predsjednika RH Franje Tuđmana prešle na mirnodopski ustroj.

Oružane snage Republike Hrvatske danas

„Oružane snage Republike Hrvatske (kratica OSRH) službeni je naziv za Hrvatsku vojsku. Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Republike Hrvatske te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, OSRH sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća.“

znakovlje

Republika Hrvatska je 2009. godina postala članica NATO saveza.

Pripadnici Oružanih snaga sudjeluju u mirovnim misijama (prva misija – 1999. Sierra Leone) UN-a, NATO-ovim misijama i misijama EU sudjelovalo je više od 5000 pripadnika Oružanih snaga.

OruzaneSnage

Odlukom ministra obrane Damira Krstičevića u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče vraćaju se djelatne postrojbe hrvatskih Oružanih snaga.

Godine 2007. donešena je Odluka o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, što je predstavljao bitan korak ka profesionalizaciji OSRH koja podrazumijeva ukidanje obveznog i uvođenje dragovoljnog služenja vojnog roka. Prvi naraštaj dragovoljnih ročnika započeo je služenje u studenom 2008. godine.

S obzirom na današnje globalne prilike i lokalne ugroze nužno je ponovno uvesti obvezno služenje vojnoga roka u trajanju od 3 mjeseca tako da se ročnici upoznaju s vojnim ustrojem, da se upoznaju s lakim naoružanjem i ponašanjem u slučaju ugroze.

Obilježavajući Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske moramo se sjetiti teških i slavnih dana Domovinskog rata, dana domoljublja, ponosa i prkosa. Sjetimo se svih onih koji su dali svoj život u borbi za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, zapalimo svijeće i položimo vijence kao znak zahvalnosti, sjećanja i pažnje. Zahvalimo se braniteljima koji su ostvarili nemoguću misiju stvaranja slobodne Hrvatske. Sjetimo se predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovih suradnika koji su zaslužni za stvaranje i razvoj Oružanih snaga RH.

Mirogoj

Svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitamo Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content