Kako će završiti operacija “miniranja” Mosta?

U najtežoj političkoj utakmici života Andrej Plenković vodi istovremeno bitku na dva fronta, onom u Vladi i Saboru i drugom, u HDZ-u. Ishod prve, koja odlučuje o njegovoj daljnjoj sudbini kao premijera, znatno će se odraziti i na drugu, u samoj stranci, gdje će ili znatno ojačati ili u konačnici pasti, stoji u analizi Jutarnjeg lista.

Nakon Plenkovićevih odstranjenja Mostovih ministara iz Vlade, sada je sve u matematici, na kojoj je usput budi rečeno, pao Tomislav Karamarko. Sve se češće čuje i spominjanje mogućnosti manjinske vlade ako sve druge opcije padnu u vodu. Iznova se mogu čuti i opcije o velikoj koaliciji ali i opcija prijevremenih izbora.

Bez obzira kako će se situacija dalje razvijati, neki potezi Andreja Plenkovića doista su neuobičajeni u demokratskoj praksi. Koliko je poznato, raskidanje suradnje s Mostom je autonomna odluka premijera Andreja Plenkovića. Zanimljivo je da je tek nakon toga predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tražio mišljenje članove Predsjedništva stranke za nesumnjivo strateški potez koji je kao premijer povukao.

S druge strane, Plenkovićeva stranačka jezgra likuje i skuplja reakcije s terena u kojima članstvo pokazuje zadovoljstvo što se stalo na kraj Mostovim ucjenama, bez obzira što je slaganje nove saborske većine sve više upitna. Zanimljive reakcije, čini se, osobito stižu iz Dalmacije u kojima lokalni hadezeovci iskazuju podršku šefu stranke i kažu mu da se Most gore ponašao prema njima nego Jambo.

Oni bolje upućeni skloni su tvrdnjama da je čitava ova operacija, čiji se konačni epilog još ne može ni naslutiti, započela upravo u Dalmaciji, i to otvorenim “miniranjem” kandidature Zlatka Ževrnje za Splitsko-dalmatinskog župana.

Završi li sve ovo formiranjem nove saborske većine ili možda pobjedom na prijevremenim izborima, Andrej Plenković će suvereno zavladati HDZ-om na duže vremensko razdoblje. U tom slučaju sasvim je izvjesna opcija održavanja prijevremenog Sabora HDZ-a na kojem bi Andrej Plenković eliminirao unutarnju oporbu i dodatno ojačao svoju poziciju.

Međutim, ukoliko dođe do razvoja događaja nepovoljnog za Plenkovića, što je još uvijek moguće, i uslijedi neuspješno slaganje nove saborske većine i loš rezultat na lokalnim izborima, onda situacija za aktualnog šefa HDZ-a postaje ista onakva u kakvoj je prije godinu dana bio njegov prethodnik.

Kojim putem će sve krenuti bit će vidljivo u tjednu pred nama kad slijede rasprave o zahtjevima za razrješenjem Zdravka Marića i Bože Petrova, te imenovanje Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Ukoliko Plenkovićev plan s “miniranjem” Mosta i preslagivanjem saborske većine ne prođe, njegova pozicija će svakako biti uzdrmana. Izlaz iz takve situacije neki vide u velikoj koaliciji, temeljenoj na potrebama stabilnosti države, što je Plenkovićeva mantra od dolaska na čelo HDZ-a. Međutim, u tom slučaju HDZ kao stranka bio izgubio na vjerodostojnosti i pitanje je kakvi bi procesi unutar stranke uslijedili.

Najrealnija opcija, u slučaju neuspješnog preslagivanja, svakako su novi izbori. Svatko tko vjeruje da bi rezultat prijevremenih izbora bio znatno drugačiji od onih prošlogodišnjih – ili je zaslijepljen isključivo stranačkim bojama ili ne pozna situaciju u zemlji.

I nakon prijevremenih izbora formiranje Vlade bi išlo teško. Most, Živi zid i manjinci iznova bi odlučivali o saborskoj većini. Nakon svega, teško je vjerovati da bi Most, koji se doista nije snašao u izvršnoj vlasti, stao na stranu HDZ-a. Takav razvoj događaja svakako jača poziciju uzdrmanog Davora Bernardića i SDP-a a slabi poziciju Andreja Plenkovića i HDZ-a.

Stoga se sasvim logičnom čini dvojba: Zbog čega je Andrej Plenković uopće pokrenuo jednu ovakvu operaciju?

Josip Zdunić/hrsvijet.net

2 comments

  1. Josip Kljaković Šantić

    Nakon dolaska A.Plenkovića na čelo stranke i vlade, pomislih kako je RH ušla u političko razdoblje- mira i tolerancije, što će omogućiti da se prebrodi dugogodišnja kriza.koja nas izjeda u svakom pogledu. PREVARIO SAM SE. Oćito je da A.Plenković pleše po taktu muzike stranih gazda koje razbijaju Hrvatsku. ZAŠTO ŠTITI AGROKOR I TODORIĆA? Zašto razbija MOST- jedinu stranku čistih ruku. Zar SDP i HDZ nisu strtanke lopova i izdajnika kojima nije u interesu da se otvore DRŽAVNI ARHIVI UDBE I SKJ- SKH. AKO TAKO NASTAVITE – HRVATSKE USKORO VIŠE BITI NEĆE. NAROD JE DEPRIMIRAN, RAZOČARAN – A MLADI SE UGLAVNOM – ISELJAVAJU. KAKAVA JE TO MINI DRŽAVA SA PREKO 100 STRANAKA I STRAČICA.???

  2. Goranka

    Svođenjem Mostovaca na 13 ruku u Saboru završena je negativna selekcija u hrvatskoj politici. Trinaest ljudi koji se usude imati i izreći svoje mišljenje niti formalno ne mogu utjecati na donošenje političkih odluka u Hrvatskoj. Preslagivanje znači da je svejedno za koga glasači glasuju, jer u svakom slučaju dobiju smjesu u kojoj zajedno sjede (i dižu ruke jer misliti je zabranjeno) Jandroković, Vrdoljak, Opačić, Opara,
    Bačić, Dragovan, Brčić, Mrak, Reiner, Stazić itd. To se zove “preslagivanje”.
    Do sada smo poznavali društvene sustave kapitalizam, komunizam, socijalizam, a Plenković će uvesti novi “frljićizam”, surogat svih dosadašnjih sustava.

Odgovori

Skip to content