POLITIČKI ANALITIČARI: ‘Na pomolu je ustavna kriza, rješenje su izbori’

Goran Mehkek / Hanza Media

Plenkovićeva Vlada će funkcionirati dok ne završe lokalni izbori, ali to znači paralizu reformi, smatraju stručnjaci

Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, izvojevao je pobjedu u saborskom glasanju o ministru financija Zdravku Mariću, ali time nipošto nije završena politička kriza u kojoj se nalazi Hrvatska.

Upravo suprotno, imenuje li Plenković četiri nova ministra na mjesta donedavnih članova Vlade iz redova Mosta, a oni ne dobiju potvrdu u Saboru, na pomolu je i ustavna kriza, zajednički je stav nekoliko eminentnih analitičara o recentnim političkim događajima.

Preslagivanje

Dragan Bagić, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu, vjeruje da Hrvatska ulazi u krizu koja može imati političke, ali i ekonomske posljedice. Vlada više ne raspolaže većinom, a čak i ako može računati na 76 zastupnika, to je jako tanko i kratkotrajno:

“To znači da će Plenkovićeva Vlada funkcionirati dok ne završe lokalni izbori jer može računati na HDZ i još neke zastupnike. Ali takva situacija teško može potrajati i logični su novi parlamentarni izbori, iako ovakav razvoj neće biti dobar jer znači paralizu reformi u državi, kao i moguće nove probleme u nastavku rješavanja krize u Agrokoru. Može se dogoditi nova kriza, a Hrvatska će u tom trenutku imati tehničku Vladu, koja ne može vući ozbiljne poteze i odluke”.

Prije nekoliko dana politolog Berto Šalaj ocijenio je da u sadašnjoj krizi ljevica nije relevantan akter, iako je formalni razlog koji je zaljuljao vlast bio SDP-ov zahtjev za rušenje HDZ-ova ministra. U pitanju je preslagivanje na desnici, a implicitno se rješavaju i odnosi unutar samog HDZ-a, glasila je Šalajeva teza.

Političke igre

“Plenković se riješio Mosta, ali on sada ima strahovito tanku parlamentarnu većinu, a tu je i problem jer je u Vladu imenovao četiri državna tajnika, što može izazvati ustavnu krizu. Ta četvorka nema potvrdu Sabora, a čini se da Plenković želi da oni bez obzira na sve nastave raditi, iako za to nemaju legitimitet. To je ugrožavanje demokracije”, rezolutan je Šalaj koji smatra da su najpravedniji izlaz novi izbori.

Ivan Rimac, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i politički analitičar, komentirao je aktualnu situaciju kao niz političkih igara. “Ovdje se radi o nizu igara i pokušaja nadmudrivanja, pa čak i izvan zakonskih okvira. Plenković kupuje vrijeme da nađe druge koalicijske partnere i da u tom vremenu održava Vladu. Neobična situacija. Međutim, dobra demokratska praksa nalaže da premijer u slučaju izglasavanja nepovjerenja ministru traži glasanje o povjerenju Vladi”, izjavio je Rimac.

Jedna od mogućih opcija je formiranje manjinske Vlade, no pitanje je koliko bi Plenkoviću odgovaralo takvo rješenje, skeptičan je dr. Pero Maldini, politolog iz Dubrovnika.

“Morao bi stalno ispunjavati prohtjeve grupacija koje podržavaju njegovu Vladu i čim bi odbio poslušati ih, izbijale bi krize koje bi štetile HDZ-u. Zbog toga smatram da se premijeru više isplati pričekati rezultate lokalnih izbora i budu li dobri za HDZ, raspisati parlamentarne izbore”, procijenio je Maldini.

Izvor: jutarnji.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content