Bivši radnici Dalmacijavina prosvjedovali pred Trgovačkim sudom, DORH-om i Županijom

Pred Trgovačkim sudom u Splitu u srijedu se na prosvjedu okupilo oko 150 bivših radnika Dalmacijavina koji su u koloni krenuli preko zgrade Županijskog suda gdje je smješten DORH, a završili su pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije. Traže da im se isplate plaće i otpremnine koje nikada nisu dobili u iznosu od 65 milijuna kuna koje su im priznate u stečaju.

Ivica Blažević iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i vodoprivredi, rekao je da od Državnog odvjetništva traže da se nedvosmisleno izjasne s prijedlogom nagodbe kojim bi radnici namirili svoja potraživanja u cijelosti.
– Slučajno je nekretnina Dalmacijavina na pomorskom dobru procijenjena na nešto više od 75 milijuna. Dva su pitanja zašto smo danas došli ovdje. Godinu i pol dana nitko za nas ne želi čuti, niti nas želi primiti. Postavlja se pitanje čiji smo mi radnici, jesmo li mi u istoj poziciji kao i radnici Kraljevice, Brodosplita ili Đakovštine? Da me ne bi krivo shvatili, meni je drago da su ti radnici dobili novac, ali ovdje se radi o apsurdnoj situaciji. Postoji zgrada u trajektnoj luci koja je procijenjena na nešto više od 75 milijuna kuna, a na depozitnom računu stoji 75 milijuna kuna. Ovo je laka situacija za riješiti, ali je potrebna dobra volja. Do kada će stečajna sutkinja tih 75 milijuna držati na računu ne znam, ali bojim najgoreg i zato pozivam sve, pa i premijera Plenkovića, da sjednemo za stol i pokušamo naći rješenje – rekao je Blažević.

Danica Stipović koja je zamijenila pokojnog Lukicu Bucata na čelu Nezavisnog sindikata Dalmacijavina boji se da tražbine radnika koje su priznate u stečaju nikada neće biti podmirene.
– Došli smo pred zgradu Trgovačkog suda jer se tu na neki način rješavaju problemi radnika Dalmacijavina. Stečajna sutkinja je odlučila ići u razdiobu kupovnine koja se nalazi na depozitnom računu Trgovačkog suda koji je uplatio kupac za nekretnine Dalmacijavina prodane u stečaju. Račun Dalmacijavina je blokiran otprilike s istim iznosom koliko je plaćena kupovnina za Dalmacijavino iz čega bi proizašlo da priznate tražbine radnika u stečaju neće biti namirene. Predlažemo državi i pozivamo sve institucije kojima smo se više puta obraćali da s obzirom na zgradu u Trajektnoj luci za koju je stečajni upravitelj Perica Mitrović podnio tužbu koja je na Višem trgovačkom sudu i koja nije riješena, da se radnici na taj način obeštete i da im se isplate njihove zaslužene otpremnine. Svi bi radnici radije radili, ništa ne može nadomjestiti radno mjesto – kazala je Danica Stipović i naglasila da je Dalmacijavino bilo u većinskom vlasništvu države i da je Republika Hrvatska imala hipoteke nad nekretninama Dalmacijavina i donosila sve važne odluke oko poslovanja te tvrtke.

Manda Bašić jedna je od bivših radnica koja je u srijedu došla na prosvjed. U toj je tvrtki radila više od 36 godina, a sada je, kaže, u mirovini koja iznosi 1800 kuna.
– Čekamo već pet godina. Rekli su nam da ćemo to dobiti, pa se to odugovlači, pa smo prosvjedovali, sve radimo, išli smo u Zagreb i ništa od toga i sada smo opet ovdje – nabraja Manda, ali ne gubi nadu u pozitivan ishod.
– Mislim da ćemo nešto dobiti, ali kad će to biti?! Nadam se, to mi je zadnji spas. Ma, bit će sve dobro – zaključuje ona.

Ante Popović ima nešto veću mirovinu od svoje kolegice, a u Dalmacijavinu je proveo 39 godina.
– Država bi se trebala riješiti svog dijela kupovnine u korist radnika s tim da to neće opteretiti niti državni proračun jer novac stoji u sudskom depozitu. Dalmacijavino je dalo 156 branitelja za Hrvatsku i skrbilo je o prognanicima iz Drniša i zato molim i ministra Tomu Medveda da pomogne u ovoj situaciji i da se to riješi, jer naši radnici koji nemaju uvjete za mirovinu idu po kontejnerima – upozorio je Popović.

– Mi imamo ugovore po kojima smo kupili objekte i zbog toga smo imali minimalne plaće, do 1986. godine smo dogradili te objekte, a 2001. godine su oni ušli u temeljni kapital. Najtragičnije je što država radi protiv sebe, tvrdi kako mi nismo imali, niti ćemo ikada steći pravo na te nekretnine, a dokumenti pokazuju nešto sasvim drugačije. Nisu radnici vodili poslovnu politiku poduzeća, niti su radnici nekome nešto dužni. Tražimo samo da nas netko primi jer ovo više nema smisla. Tražimo nagodbu s državom, povući ćemo našu tužbu za objekte u Trajektnoj luci, a oni neka nas isplate – dodala je njegova kolegica Marija Pjevac.

Prosvjednici su kolonu završili pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije gdje je pred njih izašao Damir Gabrić, pročelnik odjela zajedničkih poslova, i obećao im da će im župan pomoći.
– Znate da nam je župan stradao u berbi maslina. Još leži u bolnici, čuli smo se telefonom i on vam daje svesrdnu podršku i spreman je čim dođe na radno mjesto primiti vaše predstavnike i ako treba s njima ići i u Zagreb podržati vaša traženja. Ja se od srca nadam da će to urodit plodom, to je sve što vam sada mogu reći – kazao im je Gabrić, a bivši su radnici bili zadovoljni onim što su čuli.

Najavili su da će prosvjedovati tri dana i da će s prosvjedima nastaviti dok god se ne riješi njihov problem.

Izvor: Dalmatinski portal

Odgovori

Skip to content