Položeni vijenci u povodu Dana neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske položeni su vijenci na Gradskom groblju Lovrinac – na Središnjem križu i Groblju branitelja. Vijence su položila izaslanstva Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatske ratne mornarice te MUP-a – Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Izaslanstvo grada su predvodili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegov zamjenik Nino Vela te potpredsjednica Gradskog vijeća Marijana Puljak. Na čelu županijskog izaslanstva je bio župan Blaženko Boban, zajedno sa potpredsjednikom Skupštine županije Živkom Nenadićem, dok je ispred HRM-a vijenac položio kapetan bojnog broda Darko Podrug, a ispred Policijske uprave načelnik Slobodan Marendić. Uz predstavnike braniteljskih udruga vijence i cvijeće su položili i predstavnici udruga obitelji i stradalnika u Domovinskom ratu.
Molitvu je održao vojni kapelan don Branimir Projić, koji je govoreći o značaju današnjeg dana podsjetio na riječi Vladimira Šeksa, da smo u listopadu 1991. godine „skinuli jaram koji je više od 70 godina visio nad Hrvatskom“. „Za nešto dobiti potrebno je nešto i žrtvovati, a to su učinili hrvatski branitelji i zato mi danas imamo slobodnu Hrvatsku. Slobodu koju uživamo izborili su branitelji predvođeni mudrim vodstvom predsjednika Franje Tuđmana“, rekao je dom Projić, dodavši kako se i danas moramo boriti da izgradimo društvo po mjeri čovjeka.

„Osmi listopada je i inače važan dan u hrvatskoj povijesti. Poglavito ovdje u našem „bazenu“. Dakle, 8. listopada je tako rođena i kraljica Jelena. I sada, u konačnici, 8. listopad od prije 26 godina, je jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti. Tada su raskinute veze s Jugoslavijom i Hrvatska je postala samostalna i nezavisna država, zahvaljujući mudrom vodstvu doktora Franje Tuđmana, ali i provedbi toga svega kroz hrvatske ljude te iznad svega kroz hrvatske branitelje i one koji su dali svoje živote – njih 15.832. Oni bi uistinu morali biti u svakoj pori svakog Hrvata i naravno, u podsvijesti mlađih generacija, kako bi znali cijeniti što su oni dali za budućnost Republike Hrvatske“, rekao je župan Boban. Gradonačelnik Krstulović Opara je kao najmlađi zastupnik u Saboru bio sudionik donošenja odluke 8. listopada 1991. godine. „Ponosan sam što sam bio jedan od sudionika donošenja te odluke. Stoga mogu kvalificirano govoriti što je i kako je bilo i odmah se postavlja pitanje je li ovo pravi praznik. Praznik je nešto što svi građani moraju osjećati. To nije samo trenutak okupljanja dužnosnika i pojedinaca i nekih udruga da bi donijeli cvijeće i izmijenili lijepe misli i čestitke. Praznik bi trebao biti u srcima i dušama većine građana, a to tako nije. Hrvati su usvojili datum kada su ponosni, kada se sjećaju svih onih koji su izgradili zemlju, svih onih koji su poginuli za zemlju, a to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Zašto je to tako? Jer je to Dan pobjede, ali isto tako jer su političke elite zadnjih 25 godina neodlučno mijenjali datume i napravile zabunu koja mene žalosti, kao i veliku većinu ljudi. Hrvati su usvojili 30. svibnja kao svehrvatski dan državnosti koji je dobro funkcionirao dok nismo došli u situaciju da smo promijenili dan na 25. lipnja, kojeg dijelimo sa Slovencima, koji je zapravo dan neovisnosti, a posljedično, tri mjeseca nakon toga je donesena odluka o neovisnosti. Osmi listopada je zapravo sankcioniranje odluke od 25. lipnja i mi zapravo sa dva dana obilježavamo jedan događaj, što mi se čini i historiografski i identitetski i simbolički prilično dvojbeno. I otuda ovo stalno pitanje je li ljudi znaju što danas obilježavaju. Kako će znati kada ni mi političari to neznamo objasniti na najbolji mogući način. Sreća je što imamo Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – 5. kolovoz, datum koji je prirastao svim Hrvatima i kada se uistinu osjećaju ponosnije nego ostalih dana. Dakle, unatoč povijesnosti toga dana, događaja kojemu sam bio sudionik, bio ponosni donositelj odluke o neovisnosti, očekujem da se ova dvojba i zbunjivanje naših građana dokine i da vratimo dan državnosti 30. svibnja i da nastavimo dalje obilježavati i slaviti našu domovinu i našu pobjedu 5. kolovoza, a 8. listopada i 25. lipnja ćemo se prisjećati“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content