„HRVATSKA JE RIJEČ KOJU NAUČIH OD MAJKE“ Glazbeno-scenska večer mladih u Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023.

Velika dvorana  Nadbiskupskog sjemeništa i ove godine, 16.studenoga, opet širi istu radost  radoznalih i vedrih osmijeha mladosti  u predvečerje  blagdana  žrtve Vukovara i  Škabrnje. Uvod je u glazbeno-scensku večer koju organizira  Hrvatska udruga Benedikt  u  suradnji  s osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske  županije.  Dobrodošlica u predvorju velike dvorane; izložba  likovnih radova  učenika IV. gimnazije Marka Marulića  na temu  Domovinskoga rata,  pod mentorstvo profesora  Katarine Žanetić i Nikole Milanovića, potpredsjednika Udruge.

Scensko-glazbena manifestacija „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“  prava je prigoda za talentirana učenička pera u stihu i prozi, kao i za likovne radove, dokaze učeničkih umijeća.  Program ovogodišnje manifestacije uključio je  i  predstavljanje  zbornika „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Ovaj je prvijenac  plod petogodišnje vrijedne suradnje sa  školama u našoj županiji  što dokazuje i njegov sadržaj s gotovo 200 literarnih i 50 likovnih uradaka, kako je naglasila  u svojoj pozdravnoj riječi  autorica ovog teksta,  uz izraženu zahvalnost školama suradnicama, profesorima, mentorima, vrijednim učenicima i roditeljima na podršci da sjećanja žive, svima u dvorani  koji  nas počastiše  pažnjom dolaska.  Početak programa i nacionalna himna, oda Domovini  iz 46 grla učenika Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice i temperamentnog maestra Darija Cuculića, naših vjernih  prijatelja i dojmljivih izvođača. Pet su zborskih izvedbi domoljubnih  pjesama  pratili  gledatelji svojim glasovima te nagradili  velikim pljeskom.

Prvi dio  večeri upotpunjen je nastupima učenika iz pet osnovnih i četiri srednje škole. Svaka se škola  predstavila s dva odabrana predstavnika koje su vješte voditeljice, učenice  IV. gimnazije Lucija i Petra, slijedom lijepih i sadržajnih tekstova, pozivale na pozornicu. Bio je to krasnoslov  pjesnika, govor prozaista  uronjenih  u strahote Domovinskoga  rata i  svekolike  patnje hrvatskoga naroda.  Istina  o vremenu  kada je  višestruko nadmoćan neprijatelj gotovo ubio hrvatski  stoljetni san o slobodi, kada je  Hrvatska bila u suzama, a smrt naša svakodnevica. Bol se srca  nije mogla izraziti  i suza u oku sakriti.

Slijedio je drugi  dio večeri, predstavljanje zbornika „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Sadržaj publikacije podijeljen je u 4 cjeline: Čuvar domovine, Putevima zahvalnosti, Vukovar svijetli zauvijek i Domovina u srcu. Posebna gošća večeri, profesorica i viša savjetnica  Sanja Miloloža, poznata  je hrvatskoj kulturnoj i književnoj javnosti. Stigla je iz Zagreba  kako bi sudjelovala u večerašnjoj promociji. Dobitnica je brojnih nagrada, a više je puta nagrađivana  od  Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg  odgojno-obrazovanoga djelatnika. Piše pjesme, priče i stihove za uglazbljivanje i još puno toga lijepoga i korisnog. Ova kroatistica, zaljubljena u kulturu,  bila je i ostala vrlo aktivna i svestrana  perom i djelom u odgoju i obrazovanju mladih.

Uz puno riječi pohvale i podrške objasnila je značenje i vrijednost  zbornika: „… Zašto je ovaj zbornik toliko vrijedan i važan? Zato što djeca promišljaju prošlost sa zahvalnošću, zato što djeca postaju svjesna najveće žrtve podnesene za njihovu slobodu, zato što djeca razumiju  koliko su važne temeljne ljudske vrednote  za sretno odrastanje…“

Glavna je  urednica, potpisnica ovoga teksta, zahvalila zaslužnim suradnicima  koji su darovali vrijeme i uložili trud u stvaranje našega prvijenca, a mladim perima podršku i zahvalnost  na izraženom optimizmu nade i vjere u još bolju i sretniju budućnost domovine Hrvatske. Profesorica i izvrsna savjetnica Divna Šušić, vrijedna članica uredništva,  predstavila je svoje zanimljivo razmišljanje o susretu djetinjega svijeta  s činjenicama ratnih stradanja. Istančani osjećaj za pravdu koji je u temelju osobnosti svakoga djeteta odrazio se na intenzitetu osjećaja: „Djeca  razumiju dubinu boli, ali vedrinom svoga djetinjega srca brzo odagnaju tamne misli otvarajući mjesto nadi i dobroti.“ Smatra  da je najveća   vrijednost Zbornika sadržana u mnoštvu poruka koje možemo iščitati iz učeničkih radova.

Mlada profesorica Katarina, članica uredništva, vedra i vesela, uvijek   spremna za nove  izazove  u svojoj vrlo simpatičnoj priči  vodi nas od prve brazde zaorane  2018. na njivi aktivnosti naše udruge.  „Moju ljubav za Hrvatsku  želim  prenositi  na svoje  učenike. Osluškivati prošlost, živjeti sadašnjost, radovati se budućnosti. Uspijem  li svojim učenicima ukazati na važnost Vukovara, uspjela sam im ukazati na važnost jezika i  sve ono što čini nacionalni identitet.  Jedna od najstrašnijih priča dobila je  budućnost  i potvrdu da Vukovar nikad zaboravljen  biti neće  jer u ovom zborniku u mojem srcu i mome gradu  Vukovar svijetli zauvijek,  a znam da svijetli u srcima mojih učenika“, zaključila je profesorica.

Profesor  Nikola Milanović, član uredništva, postavio je izložbu likovnih radova svojih učenika IV.  gimnazije Marka Marulića, plakate na pozornici  i  njihova likovna umijeća u zborniku. Bio je to veliki likovni izazov za učenike., ali  oni nadareni su prihvatili izazov.  Ohrabrenje i poticaj bili su im literarni uradci njihovih kolega. Dramatični ratni prizori, ranjeni vodotoranj, uplakana lica, izgubljeni pogledi, šokantni prizori do temelja uništenih ulica, naselja  slavonske ravnice…

Večer je završila kako je i započela – pjesmom „Moja domovina“ učeničkoga zbora i gledatelja u dvorani.

Škole suradnice u ovoj manifestaciji su:

OŠ „ 1.listopad 1942. Čišla

OŠ Bijaći, Kaštel Novi

OŠ „Fra Pavla Vučkovića“, Sinj

OŠ Mejaši, Split

OŠ „Knez Trpimir“ Kaštel Gomilica

OŠ Jesenice

Srednja Ekonomska škola, Imotski

Ekonomska i upravna škola Split

Obrtno tehnička škola Split

4. gimnazija „Marko Marulić“, Split

 

Hrvatska udruga Benedikt/Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content