Samo ne Zoki

Na Skupštini Ine prije nekoliko dana smijenjeni su hrvatski članovi u NO-u Ine koje je postavila Kukuriku Vlada, a koje su činili Željko Perić, Mladen Proštenik i Siniša Petrović.

Ovaj potonji, inače bliski prijatelj Zorana Milanovića, bio je i predsjednik NO-a Ine, a poznat je po tome što je javno predlagao prekid arbitraže s Mađarima u sporu s MOL-om, svjestan da, ako izgubi jednu od dvije arbitraže – prva je oko upravljačkih prava u Ini koju je pokrenula Milanovićeva Vlada, a drugu su zauzvrat potaknuli Mađari zbog spora oko plinskog biznisa – Hrvatska bi mogla platiti dug u iznosu od pet do osam milijardi kuna.

Trgovina i tezgarenje

Na tom se tragu zalagao i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Za razliku od inicijative milanovićevca Siniše Petrovića, to je u jeku afere “Konzultantica” protumačeno kao krunski dokaz Karamarkove korumpiranosti, iako bi za sve aktere u ovoj arbitraži bilo najbolje da se pristupi nagodbi, umjesto neizvjesnog ishoda koji bi mogao biti dodatni težak uteg za našu državnu blagajnu.

Na Petrovićevo mjesto u Skupštini Ine izabran je Damir Vanđelić, jedan od vodećih domaćih menadžera, koji je prije šest mjeseci, kad su HDZ i Most počeli pregovore oko sastavljanja Vlade, bio spominjan kao favorit hrvatske predsjednice, pa su sad kad je izabran za predsjednika Nadzornog odbora Ine osvanuli naslovi: “U Inu dolazi ‘Kolindin premijer'” (!).

Drugi član iz hrvatske kvote je Luka Burilović, šef Hrvatske gospodarske komore, HDZ-ov kadar pod čijim je vodstvom u zadnje dvije godine HGK isplivao i oživio nakon brojnih afera koje se vežu uz mandat Nadana Vidoševića.

Treći predstavnik države u Nadzornom odboru nacionalne naftne kompanije je Dario Čehić, odvjetnik iz Poreča. Uz njegovo ime u novinskim izvještajima stoji samo da je manje poznat široj javnosti od Vanđelića i Burilovića.

Međutim, ne navodi se za Čehića da je član Nacionalnog vijeća Mosta.

Baš na dan kad je i Čehić izabran kao Mostov predstavnik u NO-u Ine, Božo Petrov je ispred Banskih dvora značajno poručio da “Most neće sudjelovati ni u kakvim političkim trgovinama i tezgarenju”, pa je zatražio od HDZ-a da ili pokaže kojih to 76 zastupnika imaju za novu vladajuću većinu ili predlože novog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka.

Nakon Karamarkove najave da će se povući s mjesta prvog potpredsjednika, i to riječima da bi bilo najbolje da premijer, Petrov i on odu iz Vlade, te HDZ-ova isticanja potencijalnog novog mandatara u osobi sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, očekivalo se da će kriza vlasti biti prevladana.

Lalovčevi propusti

No, lider Mosta nastavio je po svome ističući kako je sve nastalo zbog političke odgovornosti samo jedne osobe, ni Orešković ni on nisu odgovorni za ovu situaciju, dapače, oni su iz Mosta više puta dali priliku HDZ-u da se stabilizira…

Kad je završio s još jednim nizom ultimatuma HDZ-u, Petrov je obznanio da je vrijeme da se raspišu novi izbori i da se sudbina preda u ruke hrvatskih građana. I tako se svrstao među GONG-ovce i milanovićevce koji traže da izbori budu održani što prije, već ovoga ljeta.

Mostovci se očito nadaju da im nakon ovog njihova “neprodavanja obraza” rejting ne bi trebao dalje padati, ne razmišljajući uopće o tome kako svojim potezima rade prije svega u prilog SDP-a i njegovih partnera poput HNS-a, u čije smo se kvalitete mogli zorno uvjeriti do studenoga prošle godine.

Kakvi su milanovićevci bili dok su vladali Hrvatskom, vidi se na primjeru, recimo, ministra koji je slovio među boljima u Zokijevu kabinetu. Državni su revizori, naime, istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. I pronašli niz nepravilnosti u radu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega su dali uvjetno mišljenje na “izvršenje državnog proračuna u 2015. godini”, a osvrnuli su se i na loše korištenje novca iz EU fondova.

Nakon češljanja izvršenja prošlogodišnjeg proračuna, revizori su pobrojili osam značajnih propusta. Tako su, između ostaloga, opet izdavana državna jamstva iako nije prikupljena sva potrebna dokumentacija. Za ta jamstva isplaćivana je i provizija, premda propisima nisu jasno regulirani uvjeti i način obračuna provizije.

Nepravilnosti su pronađene i kod pojedinačnih odluka o davanju jamstava državnim poduzećima. Naime, Ministarstvo financija u pojedinim je slučajevima odobravalo jamstva u visini kredita uvećano za kamate, naknade i druge troškove, što je bilo iznad iznosa utvrđenih odlukama Vlade…

Blokirana milijarda

Sad vidimo malo što je radio jedan od najgorih, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Vijest kaže da oko 400 poljoprivrednih tvrtki i gospodarstava čeka već gotovo godinu dana isplatu novca na natječaju koji su prošli, ali neće ih dobiti tako skoro. Razlog su sumnje Europske komisije da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom mandata bivšeg SDP-ova ministra poljoprivrede. Blokirano je 1,23 milijarde kuna.

– Imali smo ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su potpore dobila i poduzeća osnovana tri mjeseca prije objave natječaja. Imala su iste vlasnike, adrese i kontakt osobu – navodi Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Nedavno je zbog ovoga u Saboru Jakovinu prozvao mostovac Miro Bulj.

– Bahatost i bezosjećajnost bivšeg ministra Jakovine u bijeli su svijet samo iz Slavonije poslale više od 50 tisuća ljudi, među kojima su i oni kojima je Europa namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja – rekao je tom prigodom Bulj.

Želite li opet gledati Milanovićeva brata Krešimira, čovjeka za kojim se vuče bezbroj afera, kako ordinira ministarstvima i poreznim upravama?! Hoćete li da se ponovi slučaj remonta MiG-ova u Ukrajini?! Ili biste htjeli vidjeti kako se Vesna Pusić i Ante Kotromanović Vladinim zrakoplovom služe u privatne svrhe..? O ideološkom ratu s većinom hrvatskog stanovništva da i ne govorimo. Zato, gospodo mostovci i svi ostali, razmislite, sjetite se: samo ne Zoki!

Ivan Ugrin/slobodnadalmacija.com

Odgovori

Skip to content